torsdag 23. oktober 2014

De fem rytterne av Apokalypsen

De fem ryttere av Apokalypsen; Død, Sult, Pest, Krig og Hyperinflasjon rir langs horisonten. Du ser dem, men tør ikke snakke om dem. Rytterne vil da aldri komme til lille, snille Norge med krigere fra øst, pest fra sør og økonomisk kollaps fra vest?

En kategori myntsamlere er de som kjøper sølv- og gullmynter på grunn av metallverdien. Her dreier det seg om metallverdi som spekulasjonsobjekt, en forsikring mot økonomisk kollaps og verdiløse papirpenger. De kaller det ”prepping”.

Pesimistiske preppere
Preppere er pessimistiske mennesker som tror at den velstandsstaten vi kjenner, på nytt vil stifte bekjentskap med De fem ryttere av Apokalypsen; Død, Sult, Pest, Krig og Hyperinflasjon. For å hjelpe seg i denne vanskelige tiden, mener preppere at det kan være godt å ha sølv og gull som byttemiddel for å få tak i mat og andre livsnødvendigheter. Eller man kan bære det med seg i pengebeltet dersom flukt fra alt man eier, er eneste utvei. Det skjedde i krigens dager i Finnmark, og det kan skje igjen. Gull er gull og sølv er sølv uansett hvor jævla ting blir.
Investeringsmynter kan du få kjøpt i mange forskjellige størrelser og vektenheter, men jeg holder meg til én troy ounce enheten (31,103 gram) med renhet 999. Den sør-afrikanske mynten Krugerrand har en renhet på 916, men skal likevel være verdens mest solgte gullmynt med over 60 millioner eksemplarer. Men de fleste moderne gullmynter man får kjøpt i dag, er 999/1000 gull. Den kinesiske Panda mynten er en populær og vakker mynt.

Hvorfor ikke norske investeringsmynter?
I Norge går kjerringa mot strømmen! Norges Bank opererer med vilkårlig vektenheter og renhetsgrader for de få edelmetallmyntene banken velger å bestille til utgivelser. Ifølge www.regjeringen.no ble Den Kongelige Mynt skilt ut som eget aksjeselskap heleid av Norges Bank i 2001. I 2003 ble Den Kongelige Mynt solgt til Samlerhuset AS og Mint of Finland Ltd. I forbindelse med salget ble det inngått en avtale om produksjon av norske sirkulasjons- og minnemynter, og selskapet skiftet navn til Det Norske Myntverket. Selv om produksjonen nå ligger hos Det Norske Myntverket, er det Norges Bank som bestiller utgivelsene.
   Så kan man spørre seg selv: Hvorfor blir det ikke utgitt norske sølv- og gullmynter som kan selges i milliontall med rimelig fortjeneste? Dessuten kunne norskproduserte mynter gi 100-vis av arbeidsplasser. The Royal Canadian Mint sysselsetter over 1200 mennesker.

Påstand etter påstand
Gode påstander vil alltid provosere noen uansett hvor riktige de er, og gode påstander som er uriktige, vil provosere enda mer. Jeg skal ta sistnevnte til etterretning hvis det viser seg at jeg har tatt feil.

Påstand 1. Ledelsen i Norges Bank gir blaffen. Hvorfor bry seg om salg av mynter når man kan spekulere med oljefondets penger i aksjer og fond?
Påstand 2. Norges Bank vil ikke oppmuntre befolkningen til å konvertere papirpenger, som årlig blir mindre og mindre verdt, til norske 999,9 sølv- og gullmynter.
Påstand 3. Vi har ennå ingen kultur i Norge for innkjøp av 999,9 sølv- og gullmynter som investeringsobjekter, beskyttelse mot inflasjon, internasjonale finanskriser og andre uforutsigbare faktorer som gjør papirpenger verdiløse.
Påstand 4. De sølv- og gullmynter som selges av Norges Bank, har ikke høy nok gehalt av edelt metall til å bli akseptert som investeringsmynter. Dessuten er de priset uforskammet høyere enn metallverdien tilsier.
Påstand 5. Norges Bank og norske myndigheter har ingen interesse av at den norske befolkning bygger opp en reserve av edelt metall på kistebunnen. En slik reserve vil svekke troen på at den norske krone er sikker til Dovre faller.
Påstand 6. Det er en økende interesse blant vanlige lønnstakere for å kjøpe mynter som investeringsobjekter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar