fredag 10. oktober 2014

830S kontra 999S

Er du patologisk bekymret for galskapen rundt deg? Begynn å samle på sølv. Det hvite metallet er effektivt mot vampyrer, varulver og Norges Bank inflasjonspolitikk.

Investering i sølv er ikke investering i sølvbestikk, sølv- lysestaker, -boller og -fat. Arvetantesølv har noe verdi, men du vil bli sjokkert over hvor lite du får for 12 sølvgaffler. Bruks- og pyntegjenstander har en renhetsgehalt på 830/1000. En sølvgaffel på 40 gram vil innbringe 2 kroner grammet - 80 kroner (10.10.14), Dette til tross for at den koster det ti-doble hos gullsmeden.

Rent sølv
Det er 999,9/1000 rent sølv som teller. Det er tre - fire sjapper i Oslo som selger 24 karat gull og 999.9 sølv over disk. Det som er merkelig er at du ikke får kjøpt rent sølv og gull i gullsmedforretninger.
   I dag, 10. oktober 2014 kostet én 1-kilos sølvbarre ca. 3650 kroner pluss moms; dvs. utsalgspris på ca. 4500.- En én kilos australsk koala sølvmynt kostet det samme. Kjøp sølvmynten da du får et morsomt og vakkert samleobjekt i samme slengen. En én kilos sølvmynt virker forbausende tung til tross for at den veier bare én kilo. ;-)

Økonomisk sårbarhet
Sølv betraktes som handelsvare og et investering. Og på markedet stiger og faller sølv i verdi som alle andre varer. I en fungerende verdensøkonomi kan man investere i sølv med tanke på fremtidig salg. Er man på riktig side av verdistigen, får sølvet mer verdi over tid. Deretter kan sølvet selges med fortjeneste. Kjøpte du inn kilovis av sølv for ti år siden, betalte du én krone grammet. I dag kan du selge for 3,50 kroner grammet. Havner du på feil side av stigen, faller sølv i verdi. Følgelig kan du bli sittende med lang nese i glinsende metall. Det har skjedd før og vil skje igjen. Sent i mars 1980 stupte sølvprisen fra 400 til 200 kroner per ounce (inflasjonsjustert). Siden da har prisen hoppet opp og ned. 9. oktober 2014 var spotprisen 17,50 dollar, ca.115 kroner per ounce til en dollarkurs på ca. 6.50. Sølvfølgelig betaler du mer i butikken da mellommenn vil ha sin del av kaka.

Fattigmanns gull
Sølv betraktes som fattigmanns gull. Enhver i Norge som tror at håndfast sølv kan være en fremtidig sikring mot inflasjon og dyrtid, har råd til å handle inn litt. Investerer du fysisk i sølv, kan du gjemme det i klesskapet og glemme det til dollaren, oljefondet og verdensøkonomien har kollapset. En slik investering i nåtiden gjør man i håp om at sølv i en nedgangspreget framtid kan brukes som byttemiddel. Dessuten ha tro på at sølv lar seg selge med fortjeneste lenge etter at sedler pålydende to-hundre trillioner kroner brukes som toalettpapir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar