mandag 27. oktober 2014

Bare må ha det

Har du aldri eid rent 999,9 gull, vet du ikke hva gull er. Først når du holder metallet i hånden og kjenner vekten av sammenpressede, glinsende atomer, forstår du gullets sensuelle natur.

Det hjelper ikke at du eier tradisjonelt 585 gull i form av giftering eller smykker. Dette gullet er utblandet med kobber og sølv, og slikt gull er skrapgull. Bare 999 Finegold er rent gull.

I anledning av denne bloggen gikk jeg til innkjøp av en Canadian Maple Leaf én troy ounce 999,9 gullmynt. Canadian Maple Leaf ble introdusert av Royal Canadian Mint i 1979, og var den første mynten i verden av superrent gull. 31 gram ubrukelig metall, pålydende 50 dollar, kostet meg nesten 9 000 kroner.

Lean Man Gold
Det første som vil slå deg hvis du kjøper en gullmynt, er at lite veier mye! Veier du mynten i hånden virker den tung, men 31,1 gram er og blir 31,1 gram. Maple Leaf gullmynten har en tykkelse på 2,8 millimeter og en diameter på 30 millimeter, men den er ikke tung som bly. Den er tyngre! 31,1 gram på liten overflate. Og dermed har jeg kommet til fordelene ved å eie fysisk gull.
   La oss si at du kjøper to en-kilos barrer. De er små, fasongen gjør dem lette å håndtere og frakte, og de kan legges i en vanlig bankboks. To kilo gull koster ca. 680000 kroner, og 100 kilo sølv koster 550000 kroner (Jan 2017). Point taken? Selvfølgelig. Poenget er forholdet mellom gullpris og vekt. Gull er praktisk å eie i fysisk form. Du kan frakte med deg store verdier i et pengebelte, og to kilo gull får plass i en diplomatkoffert.

Seriøs investering
Og nå begynner vi å snakke om seriøse investeringer for enda mer seriøse investorer. Dersom du investerer i 100 kilo gull, begynner det å monne, for nå er vi oppe i 35 millioner kroner. Og med hundre én-kilos gullbarrer i safen, kan du ta deg råd til å kjøpe en spesiallaget, svart metallramme tilpasset tre av barrene. Du får noe originalt på veggen verdt 900 000 kroner. Det vil garantert bli lagt merke til, men sørg for at rammen er godt festet til veggen og at barrene kan sees bak glass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar