torsdag 9. februar 2017

Dollarkollaps om ett år

E24 har den besnærende overskriften: Varsler dollarkollaps om ett år.  Og den
dommedag forsterkende ingressen: Finansekspert tror historien fra 1980-tallet 
vil gjenta seg selv.

I en artikkel av Nina Tuv i  E24 er utgangspunktet en uttalelse fra en av verdens finanseksperter.  – Jeg forutser at den vil fortsette å styrke seg i rundt et år til, og så vil vi få en dollarkollaps, akkurat som vi gjorde tidlig på 1980-tallet, sier David Marsh til CNBC

Spåmenn tror – Eksperter vet
Denne påstanden kan hvem som helst komme med og få rett i. Det vil komme et dollarkollaps. Spørsmålet er bare når og hvordan det vil skje. Hva vil konsekvensene bli for verdensøkonomien, Norges økonomi og - ikke minst - Statens Pensjonsfond Utland – Oljefondet? I skrivende øyeblikk er fondet på 7 435 000 305 608 kroner.  Oljefondet kroneverdi.
   Den amerikanske gjelden er ifølge US Dept Clock på 556 388 621 259 910 kroner USA gjeld. Oljefondet er småpenger i forhold til den amerikanske gjelden og lenket til amerikanske og europeiske aksjer. Kollapser dollaren, kollapser svært mye annet.

Knut N. Kjær tenker penger
I en artikkel i Aftenposten advarer Oljefondets forrige sjef, Knut N. Kjær, at Oljefondet tar for stor risiko for langsiktige og omsettelige lånepapirer. De kan falle kraftig i verdi slik verdensøkonomien og verdens finansmarked ser ut fremover  Aftenposten
   Litt merkelig å høre fra en mann som sannsynligvis var med på å bestemme at Norge skulle kvitte seg med gullbeholdningen sin i 2004. Pressemelding Norges Bank Salg av Krigsgullet
  Men basert på artikkelen i Aftenposten kan man lese at han har større tro på penger enn gull som valutareserve. Dette i en tid hvor Europas sentralbanker tviholder på gullreservene sine, og Den Europeiske Sentralbank blokkere de samme bankene og IMF fra å selge gullet de måtte ha liggende som død kapital.

Strukturkollaps
Økonomisk kollaps skjer i alle land og kulturer. Kollaps har skjedd flere ganger i Norge, blant annet Den nordiske pengeunionen 1872-1931.  I den velskrevne boken til Øystein Kock Johansen; Fra steinpenger til euro, ramser forfatteren opp økonomiske systemer som har kollapset og hvorfor de har kollapset. Boken er skrevet i 2001, samme året som europengene ble «avduket» for medier og allmenheten den 30. august 2001. Johansen konkluderer lakonisk: Euroen vil gå dukken. Vent og se - det vil neppe ta så forferdelig lang tid.
     Uten å utdype om råtne italienske banker, mishandlet gresk nasjonaløkonomi og vanvittig pengetrykking av euro av Den Europeiske Sentralbank, vil jeg reflektere videre rundt artikkelen i E24 og en dollarkollaps.

Motvekt på vektskålen
E24 må selvfølgelig ha en motvekt til det negative budskapet og henvendte seg til en valutaekspert i Nordea. Som Nordea-ansatt er valutaeksperten selvfølgelig forpliktet til å si noe positivt om den amerikanske dollar. Han kan ikke skremme livsskiten av bankens kunder ved å si noe negativt.    Uansett, Ole Håkon Eek-Nielsen mener situasjonen i USA nå ikke kan sammenlignes med den vi hadde på 1980-tallet. – Spør du meg, så er det nok ikke så veldig sannsynlig, sier han til E24 om dollaren kan ha et kollaps i vente. 
     Eek-Nielsen påpeker at man i 1980-tallet kom fra en situasjon med høy arbeidsledighet, høy inflasjon og at økonomien mildt sagt var i en laber forfatning. Valutaeksperten fortsetter å resonere mot David Marsh om tilstanden i USA for tiden: Ledigheten er lav, inflasjonen er lav, Trumps politikk vil neppe lede til det motsatte. Dessuten krever en sterkere dollar at andre valutaer blir svakere.  Han tror euroen ikke vil svekkes og at det er mulig å undervurdere europeiske økonomi. Heller ikke er det forståelse blant andre sentralbanker at USA fortjener en svakere dollar.

Et grumset speil
I dagens bilde er ledigheten allerede lav, det samme er inflasjonen. Og den politikken Trump ønsker å føre vil neppe lede til det motsatte, sier han. Nordeas valutaekspert konkluderer med: Grunnen til at dollaren i det hele tatt er sterk nå er jo at det går bra i USA. Prognosene er ifølge Eek-Nielsen at dollaren skal bli litt svakere i framtiden. Jeg tror resten av verden kommer til å bli bedre, og så blir dollaren svakere. Valutamarkedet er en konsekvens i seg selv av utviklingen i resten av verden.
   Det er alltid hyggelig med unge optimister, men jeg skulle også likt å vite hvilke premisser Eek-Nilsen legger til grunn for prognosene om at resten av verden kommer til å «bli bedre» og ikke verre.

USAs 67 trillioner dollar gjeld
Valutaekspert Eek-Nielsen har utelatt en viktig faktor: USAs voksende trilliongjeld. Gjelden har for lengst passert point-of-no-return og kan ikke tilbakebetales innenfor det nåværende økonomiske systemet med den amerikanske dollaren som verdens reservevaluta
   En mulighet som den amerikanske sentralbanken – The Fed - har til disposisjon, er å trykke opp enda flere dollar. Landet vil ende opp i en Zimbabwe dollar situasjon med fem trillion-dollar sedler som betaling for en hamburger. Til gjengjeld kan USA og landets gjeldstunge borgere betale all gjeld med en håndfull sedler.
   Hyperinflasjon kan på kort sikt løse mange av USAs finansielle problemer og åpne for nye muligheten etter at dollarkollapsen og dollarkrisen har gått sin smertefulle gang over verden. Og Oljefondet vil ha gått inn i verdenshistorien som den største illusjonen om trygg økonomisk framtid noen sinne...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar