tirsdag 6. desember 2016

EKTE gull og sølv?

Gullsmedbutikkene kryr av tilbud med betydelige prosentnedslag på sølv- og gullsmykker. EKTE GULL!! Ekte sølv! er budskapet. Varene som annonseres er IKKE ekte.

Gull i Norge er som regel 14 karat, dvs at gullet er 585/deler av 1000 deler, og 415/1000 deler av andre metaller. Det selges også 18 karat gull, dvs at det er 750/1000 deler gull og 250/1000 deler av andre metaller. Gullsmedene kan tillate seg å gi deg tilsynelatende gode rabatter fordi prisene på produktene de selger allerede er priset fra seks til ti ganger høyere enn investeringmynter i gull eller sølv. Dessuten må du betale 25 % merverdiavgift på gullsmykker, noe du ikke behøver gjøre på investeringmynter.

Lite gull
Så her er dilemma … Skal du kjøpe et gullsmykke til en du er glad i vil du hovedsakelig betale for designet til smykke og moms til staten. Det edle metallet vil utgjøre den minste delen av totalsummen.

Sølv er billig
Synes du sølvsmykker er vakre, bry deg ikke om at det står EKTE SØLV! Det er ikke langt unna sannheten. Hvis det er sterling sølv, så utgjør sølvet 925/1000 deler. Men, det er en liten detalj sølvsmykkeselgerne ikke nevner. Sølv er dø-billig. Rent sølv, 999,9/1000, koster ca. 6 kroner pr. gram. Det betyr at et forholdsvis anstendig sølvkjede ... la oss si… 100 gram ikke har råvarer i seg for mer enn 600 kroner. Nok en gang vil du betale for design og moms, sølvet er nesten gratis.
   Ekthet, design og moms. Spander noe vakkert på den du er glad i, men kjøp ikke dyrere enn økonomien tåler. Husk at det er tanken som teller- Ikke prislappen! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar