tirsdag 28. november 2017

Sølvmynter til julegave

av Robert Wood - Sosiolog -
Alt for mange menn stresser med siste-liten-søppelgaver før julaften. Investeringsmynter av sølv er gaver med varig verdi. De blir verdt mer over tid og kan danne spiren til en hyggelig myntsamling.

Investeringsmynter er en verden for seg. De kjennetegnes ved at de ikke er spesielt dyre. Forhandlerne tar seg en premium, en fortjeneste, som er beregnet av sølvprisen over «spot». «Over spot» er prisen på en troy ounce sølv (31,103 gram) til enhver tid på børsen. Men i og med at pris ikke er høyeste prioritet for gaver i siste liten, kan man trøste seg med at det er ikke så store prisforskjeller mellom forhandlerne.

Skinnende, rent sølv
Det fine med investeringsmynter er at du kan kjøpe dem i forskjellige ferdigpakkede mengder. Kapsler av plast er en fin emballasje hvis du velger å gi bort bare én eller et assortert utvalg av mynter.
   Neste emballasjenivå er plasttuber med lokk. 20 eller 25 mynter ligger i et lite plastrør med lokk og selges under ett. Øverste embalasjenivå er Monster bokser. Ikke det at boksene er så store, men de inneholder 500 mynter. Det vil si ca. 15 kilo sølv.
   Tar du utgangspunkt i en Canadian Silver Leaf investeringsmynt, koster den i skrivende øyeblikk ca. 165 kroner hvis du kjøper én enkelt. Deretter er det bare å multiplisere antall, men stykkprisen per mynt blir lavere hvis du kjøper 25 mynter i tube. Prisen per mynt blir enda lavere hvis du for eksempel kjøper 500 mynter pakket i tuber inne i en monsterboks til ca. 80 000 kroner per 28.11.2017

En kilo sølvmynt
Hvis du vil være litt ekstravagant, kan du kjøpe en kilo-mynt som julegave. Det finnes mange varianter av ett kilo mynter, men vil anbefale en australsk Lunar mynt. Tenk på de gammeldags juletallerkenene fra Porsgrunn som det før var så populært å legge under treet. Mynter som gaver kan ligne litt på dem: runde og kunstnerisk utført.
   Samme tankegangen kan gjøres gjeldende for store sølvmynter. Kjøp en 2017 Lunar mynt – The Year of the Rooster fra Perth Mint. For tiden koster én en-kilos mynt fra 5100 til 5600 kroner. Ganske mye å betale for et stykke metall med avbildet fjærkre, men 1 kilo tørket gressløk er dyrere.    Sannsynligvis vil ungdom flest foretrekke fem tusenlapper i stedet. Men sølvmynter kan jo betraktes som en investering og aksje for fremtiden! Dessuten er de vakre å se på og deilig tunge å holde i.  Feite sølvmynter er mer moro

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar