tirsdag 30. mai 2017

Ti på topp land i gull - USA

av Robert Wood - Sosiolog
Absolutt alle, fra Bowlinghallen i Torggata til finansblekka Kapital, har sine ti på topp. 10 på topp listen over verdens land med gullbeholdning er skitten.

Det finnes to typer gullbeholdninger i et land. Én type disponerer landets sentralbank på vegne av landets befolkning, og den andre har privatpersoner lagret under madrassen. I den senere tid har sentralbanker over hele verden i stillhet økt sine gullbeholdninger, andre nasjoner har beholdt status quo.

The Land of the Free
På toppen av lista troner riktignok Donald sin onkel, Scrooge McDuck. Finansanden har mer gull enn de 8133,5 tonnene (august 2018) den amerikanske sentralbanken har lagret i Fort Knox. Men likevel, til en verdi av minst 330 millioner kroner per tonn er det en betydelig sum som er stablet i hvelvet som Goldfinger forsøkte å sprenge i luften. Siden Sentralbanken, The Fed, ikke er villig til å la noen se gullet og foreta lageropptelling, er det i konspirasjonskretser mange som tror at gullet for lengst er solgt i all hemmelighet.

De ultrarikes lekegrind
42 % av verdens gullhandel foregår i New York. Det tilsvarer, ifølge Bloomberg, 4 trillioner dollar (35 trillioner kroner) i året. Handelen foregår ved virtuelle håndtrykk slik at svært få vet hvem som handler med hvem, hvorfor de handler med hverandre. Kjøper og selger stoler på hverandre slik at de ikke behøver å bruke mellommenn i transaksjonene og dermed blottlegge seg. Gull-handel er unndratt offentligheten og myndighetene og dermed enhver form for skattlegging. Det er til og med usikkert om gullet det handles med finnes fysisk, for handelen foregår på «papiret». Det er alt for krevende å flytte det fysiske gullet fra selger til kjøper til selger. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar