søndag 28. mai 2017

Grønt gull er best

av Robert Wood - Sosiolog
Etterspørsel = Behov for gull? Dette er kjernen i et debattinnlegg som 08.11.2013 ble sendt til flere aviser. Innlegget dreier seg om gullutvinning i Norge.


Naturvernforbundet mener det ikke er behov for å utvinne mer gull, men Norsk Bergindustri svarer: - Så lenge det er etterspørsel er det behov.
   Man skal lete lenge etter et mer tåpelig argument for graving etter gull i Norge og alle andre land i verden. Så lenge det er etterspørsel, er det behov! Men til tross for etterspørselen betyr det ikke at man bør dekke "behovet". Det er skapt en etterspørsel etter plastikkposer i Norge, men et slikt naturødeleggende produkt bør ikke produseres.

Gullgruver forurenser globalt
Det samme gjelder gull. Siden tidenes morgen har det vært en verdensomspennende etterspørsel etter dette skinnende metallet. Men nødvendigvis er det ikke smart å dekke "behovet", for dette gjelder et metall som knapt brukes i industrien.
   For hvert tonn, jord, sand og stein som endevendes med vann, giftige kjemikalier og ødelagt natur sitter man igjen med 0,65 gram gull. Hvert år slippes det ut mer enn 1 000 tonn kvikksølv i utvinningsprosessen, og kvikksølvdamp transporteres nordover for å avleire seg i næringskjedene. En giftering av gull på fingeren, utvunnet på en slik måte, betyr kvikksølv i maten.
   Barnearbeid, vold, utbytting og avskoging er utbredt. Alt i alt er det beregnet at de 3 000 tonn gull som utvinnes hvert år, representerer et utslipp på 247,2 millioner tonn CO2.

Norske gullgruver?
Men Naturvernforbundet trenger ikke bekymre seg. Det vil koste alt for mye å utvinne gull i Norge med dagens gullpris 18.01.18  på $ 1329/oz (31,1gram). Derimot burde Naturforbundet i Finnmark satse på gullvasking som turisme. For eksempel kan par få frisk luft og feriefølelse samtidig som de vasker gull til sine ringer, og dette gullet finnes allerede fritt i naturen i bekker og sand. Naturvernforbundet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar