onsdag 31. mai 2017

Ti på topp land i gull - Tyskland

av Robert Wood - Sosiolog
Det er ingen tilfeldighet at etterspørselen etter gull har steget over hele verden, og det samme gjelder i Tyskland. Privatpersoner med penger i banken og aksjer forstår at det ikke er dumt å ha gull på innerlomma. Det innovative og hardt arbeidene folket kjøper mest gull i Europa.

En god nummer to blir dermed forbundskansler Angela Merkels Vaterland. Hun har til disposisjon 3370 tonn (januar 2019) av det skinnende metallet. Det vil si hun håper og tror Tyskland har så mye gull. Merkels problem er at Tyskland har lagret store deler av gullbeholdningen utenfor landets grenser, i Frankrike, England og USA. Hun betaler store summer i lagerleie hvert eneste år, og vanlige tyskere synes dette er dumt. De mener Tysklands gull like godt kan tas hjem og lagres i hemmelige hvelv i Frankfurt. De mener at tyske politikere bør insistere på å få tilbake gullet. Det ville gitt flere arbeidsplasser i Tyskland.

Deutchland über alles
Tanken er god, men da tyske myndigheter spurte om de kunne se og få tilbake gullet sitt, svarte amerikanske myndigheter - Nein, Frau Merkel, das kannst du nicht. Ikke rart at tyskerne tror at gullet deres er brukt opp og at det ikke lenger ligger i hvelvene under Wall Street. Medio 2017 er Tysklands gull ennå ikke levert tilbake, men Merkel har inngått en avtale med amerikanske politikere om å få tilbake noen symbolske kilo hvert år. Det store spørsmålet er om Tysklands gull for lengst er solgt unna for å finansiere forbrukerøkonomien som USA's økonomi hviler på.
USA - Nr. 1 på 10 på topp listen
IMF - Nr. 3 på 10 på topp listen
Italia - Nr. 4 på 10 på topp listen
Frankrike - Nr. 5 på topp 10 listen
Kina - Nr. 7 på topp 10 listen
Russland - Nr. 6 på topp 10 listen
Sveits - Nr. 8 på topp 10 listen
Japan - Nr. 9 på topp 10 listen
Nederland - Nr. 10 på topp 10 listen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar