torsdag 17. januar 2019

Sølv som økonomisk backup

av Robert Wood - Sosiolog -
Sølv under madrassen er en tvilsom investering hvis du vil tjene penger på kjøp og salg. Sølv som økonomisk backup kan ha noe for seg.

Sølv kalles for fattigmanns gull. For tiden er forholdet 70:1 mellom de to metallene. Du kan kjøpe 70 sølvmynter a 31,103 gram istedenfor en gullmynt med samme vekt. Er du for eksempel en ekte prepper, som forbreder seg på dyrtid og nød, kan muligens håndfast sølv være fremtidig sikring mot dårlige tider. Det fine med sølv er prisen. Folk flest fleste har råd til å kjøpe en mynt i uka Kjøper man en monsterboks med 500 mynter får man kvantumsrabatt. Myntene i boksen er innkapslet i plastikktuber slik at du trygt kan lagre de 15 kiloene og håpe at dollaren, oljefondet og verdensøkonomien ikke kollapser.
   Sølv er et edelt malm og forsvinner ikke. Investering i nåtiden er på mange måter skudd i mørket på at sølv, i en nedgangspreget framtid, kan brukes som byttemiddel. Dessuten bør man ha tro på at sølv lar seg selge med fortjeneste hvis Norges Bank begynner å trykke sedler pålydende hundre trillioner kroner.

Sølv - Et industrimetall
Sølv spiller en viktig rolle i industrien. Metallet brukes i mange prosesser. Produksjonen av solcelle-paneler vil på sikt forbruke mer sølv enn det som utvinnes. Av verdens årlige totalproduksjon på en milliard ouncer brukes 50 - 60% i industrien, resten til smykker, mynter og barrer. Nye bruksområder åpner seg ved utvikling av blant annet nano- og energiteknologi. For eksempel har det kommet sportsprodukter med nano-partikler av sølv som hindrer vond lukt. Sølv som er bearbeidet og brukt som nano-partikler, lar seg ikke gjenvinne.
   Siden sølv er bakteriedrepende, brukes det også i bandasjer og beskyttelse for sårbare forbrukerprodukter. Det er behov for sølv i brenselsceller, membranteknologi, CO2 separasjon og solenergi. Dessuten kan sølv etter hvert erstatte dyrere metaller, for eksempel platina. Tidsskriftet Scientific American spør: - How much is left? The Limits of Earth's Resources. Artikkelen peker på at svært mye av sølvet, som ennå ligger skjult i bakken, vil være gravd fram i 2019. The Silver Solar Burnout

Bullion er ikke buljong
Dette franske ordet, bullion, betegner to forskjellige produkter; barrer og mynter. Barrer er bare å glemme å kjøpe, fordi momsen øker prisen med 25 %. Barrer må kjøpes i land som ikke avgiftsbelegger metallene. Investeringene bør fokusere på valuta; og i Norge betyr det sølvmynter. Enten som investeringsmynter eller samlemynter. Investeringsmynter kjøper man ene og alene for metallverdien. I Norge er det ennå ikke innført merverdiavgift på utenlandsk valuta. Ulempen er at mynter ligger på et litt høyere prisnivå enn barrer. Fordelen er at mynt er valuta i det landet det er preget.
   (Ifølge Tolletaten og Skatteetaten er utenlandske mynter i sølv, gull, platina og andre metaller av høy verdi IKKE penger, Derimot er utenlandske mynter preget i nikkel, jern, aluminium og zink penger.) (Norske penger preget i sølv og gull ER penger på lik linje med mynter bestående av kobber, zink og nikkel. Lesere henvises til overnevnte etater for eventuelle tåkelagte svar ;-)) Tolletaten svarer

Sølv er tungt, men 40 % lettere enn gull
En annen ulempe ved å investere i fysisk sølv er at metallet har lav verdi i forhold til vekt. Du bør virkelig tro at sølv kommer å bli mer verdt enn det det er i dag. Det betyr at du må kjøpe stort for at du skal oppnå en eventuell framtidig fortjeneste som monner. Januar 2019 koster en kilo mynter (32 stk) sølvmynter ca. 5000 kroner.
   La oss si at du kjøper 15,5 kilo (en «monsterboks» med 500 sølvmynter) for å ta med deg hjem. Du oppdager fort at 15,5kilo er tungt å flytte og at så mye metall fyller godt opp i en vanlig bankboks. Følgelig må du ha god lagringsplass. Likevel er ikke sølv for 75 tusen kroner så veldig mye hvis du er en seriøs investor. En nybegynner kan begynne med en mynt eller en plastikktube bestående av 20-25 mynter. Jeg anbefaler Canadian Leaf sølvmynter med hologram-merke som bevis på ekthet og renhet på 999,9/1000.

Økonomisk sårbarhet
Sølv betraktes som handelsvare og investering. På børsen stiger og faller sølv i verdi som alle andre varer, men man vet at de store bankene manipulerer prisene. I en fungerende verdensøkonomi kan man investere i sølv med tanke på fremtidig salg. Er man på riktig side av verdistigen, får sølvet mer verdi over tid. Deretter kan sølvet selges med fortjeneste.
   Kjøpte du inn kilovis av sølv for 15 år siden, betalte du én krone grammet. I dag koster det fem kroner grammet. I januar 2019 får du solgt sølvet ditt (999/1000) for fire kroner grammet. Forhandlere tar seg godt betalt for å kjøpe sølvet.
   Havner du på feil side av stigen, faller sølv i verdi. Følgelig kan du bli sittende med lang nese i glinsende metall. Det har skjedd før og vil skje igjen. Sent i mars 1980 stupte sølvprisen fra 400 til 200 kroner per ounce (31,103 gram). Siden da har prisen hoppet opp og ned. 16. januar 2019 var spotprisen, ifølge Kicto, på $ 15,60 dollar, til en dollarkurs på 8,55, dvs. 135 kroner per ounce. I butikken  koster en ounce mellom 150-160 kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar