torsdag 10. januar 2019

Aksjer i gullgruver

av Robert Wood - Sosiolog
Uttrykket Aksjene var en virkelig gullgruve har dobbelt betydning hvis man har kjøpt aksjer i gullgruver som gir god avkastning.

Fra ørsmå gullkorn, funnet i ubearbeidet jord, grus og stein settes gullet sammen til feite barrer. Og de legges i hvelv av betong og stål. Gullet beveger seg oppover en økonomisk næringskjede, noe som kan sammenlignes med en biologisk næringskjede. Gullkorn på 0,01 gram kan sammenlignes med plankton i havene. Plankton fortæres av krill, som igjen fortæres av rovdyr høyere opp i næringskjeden. De mikroskopiske gullkornene foredles og smeltes sammen med kjemiske prosesser. På toppen av næringskjeden hersker rike mennesker, og de fråtser som spermhvaler i det smakfulle gule metallet.

Jeger og byttedyr
Næringskjeder består av mange ledd hvor de sterkeste spiser de svakeste, og de svakeste spiser de sterkeste hvis de ligger døde. Dette er et uttrykk fra Disneyfilmen Løvenes konge, The Circle of Life, og kan gjelde alt levende og alle økonomiske konstruksjoner.
   Ønsker man å jakte i de finansielle næringskjedene som produserer og bearbeider gull, gjelder det å plassere seg der man passer best som jeger. Ingen ønsker å bli byttedyr for enda dyktigere jegere. Hvor i kjeden blir fortjenesten høyest? Hvor i kjeden er det tryggest å investere? Hvor i kjeden blir jegeren et bytte for andre jegere? Din plassering i næringskjeden vil gi tilsvarende resultater.
   Har man råd til å tape og tilhører finanseliten, for eksempel som medlem av LBMA (London Bullion Market Association), bør man satse i millionklassen når man kjøper og selger gull. Gullmarkedet i London omsetter for 333 milliarder kroner hver eneste dag. Som regel er det finanshus med enorme ressurser og ekspertise som jakter etter profitt på dette nivået, men den styrtrike, amerikanske spekulanten George Soros er et godt eksempel på hvordan et enkeltindivid har klart å forsyne seg av ressursene.
   Vanlige lønnstakere og pensjonister i Norge kan være skrivebords-gullgravere og jakte på fortjeneste i den finansielle næringskjeden. Når neste finansielle jordskjelv fillerister verdens børser, kan kjøp og salg i gullgruver virkelig gi den store gevinsten. For gull er en kontraindikator, og folk med overskudd av penger kan søke trygg havn der når aksjemarkedet stuper.

Aksjer i gullgruver
I dag kan nesten hvem som helst opprette en børskonto. Og man kan kjøpe og selge aksjer direkte fra PC eller mobiltelefon. Det er ikke vanskeligere å kjøpe aksjer i et gruveselskap enn å kjøpe aksjer i andre selskaper. Og hvis gruveselskapet har en jevn og sikker produksjon, er det sjanse for aksjeutbytte, men de store gevinstene ligger i å selge når aksjene har steget over innkjøpsprisen. Hvis du har investert i et gruveselskap som finner nye og lovende felt å utvikle, har du funnet gull i en annen betydning. Aksjene vil skyte i været på børsene, og det lønner seg å selge for å hente ut en garantert fortjeneste.
   Som all aksjehandel består investeringer i gullgruver av ordene kanskje og hvis. Graden av usikkerhet er stor, og tap og fortjeneste kan ikke forutsies. Aksjekjøp krever kunnskaper om gruveselskapet dersom man vil satse på egenhånd og ikke kjøpe seg inn i aksjefond hvor man overlater til andre å forsøke å tjene penger. På slutten av 2018 og i begynnelsen av 2019 har gullet steget jevnt og trutt fra $ 1235 til $ 1290 per ounce (31,103 gram) for deretter å falle til $ 1280 per ounce 8. januar 2019. Valutakursen er 8,65 kroner per dollar (4.1.2019). Ønsker man å skape sin fortjeneste som daytrader, ved å kjøpe og selge fra time til time, fra minutt til minutt, er gruveaksjer risikosport av ypperste kvalitet.

2014 - Fang en fallende kniv
Noen ganger er det viktig å teste teori mot praksis. Er det en viss sammenheng mellom prisen på aksje, for eksempel i gullgruveselskapet AngloGold Ashanti, og spot-prisen på gull? Den12. mars 2014 kjøpte jeg 100 aksjer til $ 18,70 per aksje, og 4. november 2014 hadde aksjene falt til $ 9,40 per aksje. I samme tidsperiode falt også gullprisen fra $ 1350 til $ 1170. En nedgang på $ 180 per ounce. Akkurat i dette lille eksperimentet følger prisen på aksjene prisen på gull, eller omvendt. Men for å være ærlig, må jeg si at det er alt for mange variabel-verdier som alle påvirker prisen på aksjer og spotpris.
   Uansett, mine 100 aksjer ble halvert i verdi, men nedgangen i verdi ble kompensert med høyere valutakurs på dollar, en økning fra 6,00 kroner til 6,80 kroner. Burde jeg nå satse på at aksjens verdifall hadde nådd bunnen? Eller burde jeg selge unna og ta tapet? Alternativt: Burde jeg fange den fallende kniven og kjøpe flere aksjer?

2019 – Shall I Stay or Shall I Go?
Det er fem år siden jeg kjøpte mine første aksjer i det som regnes som verdens verste gruveselskap. Tallenes tale er klare. Den 7. januar 2019 gikk aksjene i AGA for $ 12,80 per stykk. Dollarkursen er på 8,65 kroner, og gullprisen er på $1294 per ounce. Det hadde lønt seg å kjøpe flere aksjer, spesielt fordi de per 3. august 2015 gikk for $ 5,91 per aksje.

100 aksjer a $ 18,70 x 6,00 NOK = 11220 kroner
100 aksjer a $   9,40 x 6,80 NOK =   6392 kroner
100 aksjer a $ 12,80 x 8,65 NOK = 11072 kroner

Takket være svekkelsen av den norske krone er vi i begynnelsen av 2019 tilbake til utgangspunktet.
   Men - det er alltid et "men": Hadde jeg solgt aksjene mine 4. august 2016 hvor prisen var $ 22,91 per aksje til en valutakurs på 8,30 kroner, hadde jeg fått utbetalt 19 000 kroner gjennom en investering på 11 220 kroner. Med andre ord en pen fortjeneste etter to og et halvt år.
   Aksjespekulasjon er og blir gjettverk. Noen er flinkere jegere enn andre og klarer seg godt i den økonomiske næringskjeden. Andre ender opp som utbytte i magen på finanshavets haier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar