fredag 20. oktober 2017

Sultne Tigre – Grådige Banker

av Robert Wood - sosiolog -
Problemet med å ha penger i banken er at den, med lynraske tigerøyne, vil stirre på deg.  Et øyeblikk senere er det som var ditt, dens.

Har du penger i banken?
Et tåpelig spørsmål, svarer du og vifter med plastkortet mot betalingsterminalen.
Du har kanskje store penger på en konto i en bank som bare tillater deg å ta ut 9900 kroner i uka?
 Jeg  derimot, har en seddel i hånden og prøver å styre bankkontoen min mot null så fort penger er overført. Dessuten er 0,15% rente på lønnskonto en dårlig vits.
Du er gammeldags, svarer du. - Vet du ikke at vi går mot det pengeløse samfunnet? Seddelen din vil snart være like utdødde som dinosaurer.
In your dreams, svarer jeg lakonisk og skyver femtilappen mot barista’n i bytte mot en trippel latte.

Sulten Tiger
Problemet med å ha penger i banken er at den,  med lynraske tigerøyne, vil stirre på deg. Et øyeblikk senere er det som var ditt, blitt dens. Det som var din svette, ditt slit og som du stykkevis og delt har solgt til en arbeidsgiver, er borte for alltid.
   Børskrakk og hyperinflasjon med 100 millioner kroner sedler gnager på hjernebarken som smådjevler fra et middelalderhelvete. Tenk bare på tiden du har brukt på å tjene penger som banken har klørne sine i. En bank kan eie deg som gjeldsslave.
   Dette er problemet med en grådig bank og en sulten tiger. Så fort du plasserer pengene dine i munnen dens har både banken og tigeren tennene rundt hånden din. En hånd eller hele kroppen? Hvilken rolle spiller det? Du er fanget som et hjelpeløst byttedyr.

Hvem kan du stole på?
Hvis du ikke kan stole på banken din, hva kan du da stole på? En enkel dørlås, en madrass eller et pengeskap? Det skader ikke å investere noen kroner i momsfrie sølvmynter som per 16.10-2017 kostet ca. 165 kroner per troy ounce (31,103 gram).  Inspirert av et utdrag fra Paolo Bacigalupis bok: The Windup Girl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar