torsdag 19. oktober 2017

Gullørn til begjær

av Robert Wood - sosiolog -
En av verdens mest populære investeringsmynter og samleobjekter er den amerikanske Gold Eagle mynten. De 32 årgangene siden 1986 vil neppe koste deg mindre enn 500 000 norske kroner.

American Gold Eagle Comynter ble først utgitt som offisiell investeringsmynt og autorisert av Kongressen under American Eagle Bullion Program. Vekt, innhold og renhet ble garantert av den amerikanske regjering.
   Gold Eagles mynter er ikke så høy renhet som Canadian Leaf gullmynten, men gullmengden er den samme. Sammensetningen består av 91,67 % gull, 3 % sølv og 5,33 % kobber. Dette betyr at mynten er 22 karat gull.
   Siden lanseringen har forskjellige versjoner av Gullørn myntene blitt tilbudt investorer og samlere. Investeringsmyntene er standardiserte og kan i bunn og grunn oppfattes som et stykke metall på 31,103 gram. Men likevel er mynten pen å se på og gyldig betalingsmiddel. Disse myntene blir ikke solgt direkte til individuelle kjøpere, men distribuert gjennom et nettverk av forhandlere.

Høy omsetning
Omsetningen av myntene varierer fra måned til måned avhengig av utallige variabler. Det ble solgt 38 500 i perioden juli-september 2017. Dette var en økning på 45 % sammenlignet med den foregående tre måneders perioden. Uansett, det ble solgt 817 500 investerings-gullmynter på én oz. (31,103 gram) og rundt 30 000 proof gullmynter i 2016.

Bevis på kvalitet
Proof Gold Eagles har blitt tilbudt samlere siden 1986, og denne versjonen er spesiallaget for å få fram spesielle effekter i metallet. Høy kvalitet kjennetegner proof mynter, og samlere betaler ekstra høy pris for disse.
   Vil du kjøpe investeringsmynten, må du gjøre det gjennom forhandlere i Norge hvis du vil slippe merverdiavgift. Tolletaten krever at du betaler 25 % av innkjøpsverdien hvis du forsøker deg på egenimport. Tolletaten ikke ser investeringsvarianten av Gold Eagles som penger, men som vare. Og som vare er gullmynten tollpliktig.

Din guide i ørneflokken
Vil du spesialisere deg på American Gold Eagle mynter, er Gold Eagle guiden et bra startpunkt for fakta og for å øke personlige kunnskaper. Golden Eagle Guide

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar