mandag 26. januar 2015

Norge vil redde verden

Norge og Japan er omtrent like store i areal. Førstnevnte har 5,2 og sistnevnte 127 millioner innbyggere. Hadde det vært omvendt, ville verden gått under.

Norsk u-hjelp er et av flere eksemplet på hvordan norske politikere tror at de kan redde verden. År etter år pøser de milliarder av kroner ut av landet uten å sjekke om hjelpen har noen positiv effekt av betydning.
  Galskapen begynte i India med Kerela prosjektet. Kerala var et av Norges første og største utviklingsprosjekter, og i 1962 bladde Norge opp med et beløp i 100-millioner klassen for å modernisere fiskeindustrien deres. Prosjektet førte til overfiske og mange andre uønskete effekter i lokalsamfunnene langs kysten.

Kerela, styrtrik på gull
Fortellingen om fattigdom og utviklingshjelp slutter ikke her, for i kjellerrom under Sree Padmanabhaswamy tempelet i Thiruvananthapuram, distrikthovedstaden i Kerala, ligger svimlende skatter. Prestene i tempelet må ha ledd seg skakke av vekslepengene som mennene fra nord kom viftende med.
   To av hvelvene ble åpnet i 2013. De skal ha vært låst i 130 år, men prestene må ha visst om hvelvene og innholdet. Uansett, der «fant» de tusenvis av kilo gull, juveler, gullmynter og kunstverk. En midlertidig verdivurdering endte på 22 milliarder dollar, 132 milliarder kroner. Tempelet har fire kjellerhvelv til som ennå ikke er åpnet.
   Mange lutfattige innbyggerne i Kerala mener at rikdommene bør brukes til utvikling av området. Men igjen er poenget at de som disponerte gullskattene under templet, allerede i 1962 rådde over så mye gull at de kunne påbegynt moderniseringen av distriktet uten bistandsmidler fra Norge.

Rike husmødre
Imidlertid er det ikke bare indiske templer som har gull. Landets virkelige gullbeholdning eies av mange hundre millioner smykkekledde kvinner. Det er umulig å vite hvor mye gull de har lagret, men analytikere i amerikanske Citigroup mener at kvinnene sitter på minst 15 000 tonn. Andre analytikere mener at dette er en konservativ vurdering. Det er blitt hevdet at Indias kvinner kan ha hele 30 000 tonn gull gjemt bort. Hvis vi for enkelthet skyld tar utgangspunkt i 20 000 tonn til en verdi av 300 millioner kroner per tonn, vil gullverdien lyde på 6 000 milliarder kroner. Dette beløpet tilsvarer hva hele det norske oljefondet var verdt på slutten av 2014. India er et fattig land som vasser i gull.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar