fredag 29. november 2019

Oljefondet i Mali

av Robert Wood – Sosiolog -
Styret i Oljefondet forsøker å gi inntrykk av at det tenker miljøvern, men praksis er miljø-ødeleggelse. Oljefondets spekulanter har investert i det kanadiske gruveselskapet IMAGOLD. Ett av mange gull-gruveselskaper som spyr klimagasser ut i atmosfæren.

Det kanadiske gruveselskapet IMAGOLD er et av mange selskaper som graver etter gull på bekostning av miljøet. IMAGOLD opplyser at selskapet kontrollerer fire gullgruver. 


IMAGOLD
driver Westwood Gold Mine i Canada, Essakane Gold Mine i Burkina Faso, Rosebel Gold Mine i Suriname og Sadiola Gold Mine i Mali.
Til sammen produserer selskapet 800 000 ouncer (1oz/31,103g) gull. Metrisk innebærer det en gjennomsnittlig årlig utvinning på 25 000 kg gull, det vil si 25 tonn med en markedsverdi på 10 - 11 milliarder kroner. Når det gjelder gullgravingen i Mali, estimerer IMAGOLD at selskapet vil klare å utvinne 380 000 – 390 000 ouncer gull, det vil si 12 tonn med en markedsverdi på tilnærmet 6 milliarder kroner.


Oljefondet støtter klimaverstinger
Hvem som eier hva er uoversiktlig. Men graver man i selskapets eier- og produksjonsstruktur, får man et bedre bilde av hvor Oljefondet befinner seg. Statens pensjonsfond - Oljefondet – har investert 168 448 473 kroner i selskapet og har en eierandel på 1,13 %. Ikke mye vil mange si, men her dreier det om prinsipper. Skal Norge bidra til store CO2 utslipp utenfor Norge? Overnevnte eierstruktur er typisk for Oljefondets investeringer i gullgruver. Fondet kjøper seg inn i angloamerikanske selskaper som direkte skader Malis og Jordens økosystemer.



Gullgravebransjen estimerer selv at CO2 utslippene for ett tonn gull er 37 000 tonn karbondioksid. Med tanke på at IMAGOLD produserer 25 tonn gull representerer dette utslipp tilnærmet 1 million tonn CO2 per år. Til sammenligning er utslippene fra all norsk veitrafikk 9 millioner tonn CO2-ekvivalenter.  Gull og klima

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar