mandag 25. november 2019

Julekalender i gull og sølv

av Robert Wood - Julestemning -
Det nærmer seg jul og man bør belønne sine kjære med gaver av varig verdi. Adventkalender til barn og voksene med små ting under lukene er populært. Prepp en kalender med investeringsmynter i sølv- og gull.

Kjøp en flott kalender med store nok luker til å få plass til en ounce mynter. Er du heldig finner du en kalender med sjokoladebiter under hver luke. Fjern forsiktig papiret bak luken, spis opp alle sjokoladebitene, legg deretter myntene på plass med den vakreste siden ned mot luken. Monter nytt papir; forsterk gjerne med en papplate over hele bakplaten. Da synes ikke myntene fra baksiden. Dessuten er det ingen fare for at de faller ut.

Big Spender? Small fry?
Hvor stor verdi kalenderen skal inneholde er avhengig av hvor raus og hvor rik du er. Har du flust med penger og ønsker at, for eksempel barnebarna skal ha en håndfast backup når neste store finansielle krise rammer Norge, plasserer du en ounce gullmynter i hver luke. For tiden koster de litt over 14 000 kroner. Multiplisert med 24 glade desemberdager får barnebarna 336000 kroner i gull før Julaften. Ikke dårlig, vil noen si. Vær også oppmerksom på at gull er tungt. 24 gullmynter a 31,103 gram gir en totalvekt på 0,75 kilo. Sjekk at opphenget av kalenderen er sterkt nok til å tåle vekten.
   Tavex har et godt utvalg av både store og små gullmynter. Personlig ville jeg ha plassert en 1 ounce australsk Lunar gullmynt i 24 desember luken. 2020 blir musens år i den kinesiske kalenderen.

Er du ikke blant de privilegerte formuende kan du legge sølvmynter i lukene. Investeringsmynter av sølv er flotte og koster for tiden 200 kroner i snitt. Investeringsmynter er morsomme samleobjekter og har alltid sin iboende verdi i kraft av selve metallet. Multiplisert med 24 luker betyr det at den heldige kalendermottageren får 4800 kroner i sølv før julaften. Vekten på 24 sølvmynter er sølvfølgelig den samme som gullmynter og kalenderen bør forsterkes på samme måte som for gullmynter. Vær oppmerksom på at sølvmynter har en større diameter enn gullmynter på grunn av egenvekten. Ta med en sølvdollar og sjekk lukestørrelsen slik a du får riktig kalender.
   Tavex har også den sukkersøte, kinesiske Panda mynten på lager. Denne sølvmynten er et yndet samleobjekt og motivet skifter fra år til. Kineserne har forlatt den arkaiske, franske betegnelsen troy ounce til fordel for metriske vektenheter. Pandamynten er på 30 gram, men la ikke det stoppe deg fra å legge denne mynten i 24 desember luken.

Vær oppmerksom på at yngre gavemottakere foretrekker kontanter framfor sølv, men det er en utrolig fantasiløs og kjedelig gave å overføre usynlige penger fra en konto til en annen konto. Til jul bør gaver være skinnende og håndfaste!

Sjekk priser  og utvalg
Nå er det ikke bare Tavex som selger investeringsmynter. Sjekk ut K.A. Rasmussen på Hamar og Goldsource Det burde være mulig å finne 24 mynter, om ikke annet kan du komponere en blandingskalender. Vær også oppmerksom på at gullmynter koster mer per gram jo lavere vekt de har. Det finnes også platina og palladium investeringsmynter, men av ymse årsaker ville jeg ikke plassert disse metallene i kalenderen.

Advarsel! For all del hold deg unna Samlerhusets tilbud. La deg ikke lure av reklamer som lokker med sølvbelagte metallbiter og overprisede sølvmynter. Verdien på sølvbelegget er ikke verdt 5-øre. Det er tvilsomt om disse lekepengene noensinne kommer til å oppnå samleverdi!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar