søndag 3. november 2019

Australske Lunar Mynter

av Robert Wood - myntsamler -
The Perth Mint begynte sin tredje syklus med sin utgivelse av sølv- og gullmynter med dyremotiver fra den kinesiske måne-kalenderen.

Den australske investeringsmynten for Musens år er allerede sluppet på det norske markedet under overskriften: Australian Lunar Bullion Coin Series III.


En mus på jakt etter mat i en hveteåker pryder gull- og platinamyntene, og to mus som mesker seg med mais, er motivet på sølvmynten. Det kinesiske tegnet 鼠 for mus, ordet MOUSE og årstallet 2020 utgjør en utfyllende bit av designet.

Kinesiske sagn
I kinesisk mytologi løper 12 dyr om kapp for å få Jade-keiserens gunst. Dyrene må krysse en frådende elv, og den lure musen gjemmer seg på ryggen av oksen. Idet oksen er like ved den andre bredden, hopper musen i land og vinner dermed konkurransen. Jade-keiseren belønner det vesle dyret og ærer det med at Musens år skal bli det første året i en syklus på 12 år.
   Gullmyntene i Lunar serien kan kjøpes hos Tavex i forskjellig vektstørrelse. Den laveste prisen per gram oppnår du ved kjøp av en ounce mynt (31,103gram) til 14 594 kroner per 04.11-2019. Legg merke til at du vil betale langt mer per gram ved kjøp av mynter med lavere vektenhet. 
   Sølvmynten selges som kilomynt til 6 639 kroner per kilo, og en ounce mynt selges til den skyhøye prisen av 390 kroner. Til sammenligning koster en American Eagle sølvmynt med samme vekt 203 kroner. Den eneste grunnen til å kjøpe en Year of the Mouse sølvmynt er at man liker designet. Mynten kommer neppe til å bli verdt noe da opplaget er på 300 000 mynter. Uansett, det litt morsomme er at Perth Mint selger en 10 kilo versjon av mynten. Med en i hver lomme vil du trenge ekstra sterke bukseseler. :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar