fredag 8. november 2019

Oljefondet i Burkina Faso

av Robert Wood - Sosiolog -
Man kan vanskelig investere i noe mer klimaødeleggende enn gullgruver. Kull kan brukes til noe, men gull er hovedsakelig en verdibærer for styrtrike.

Et kanadisk gruveselskap, Semafo, der Oljefondet er deleier, har blitt angrepet av væpnede menn. Minst 38 mennesker har blitt drept og 60 såret under et angrep på tre av selskapets busser som var på vei til Boungou gullgruven.



Reuter melder blant annet: The three buses which were shot ... there were so many dead. It was over 100. We were on the ground. We saw everything,” he said quietly at a hospital in the capital Ouagadougou. Of the people on his bus, “only 3 of us survived.” Reuter

Oljefondet = Tenker bare på penger
Oljefondet har investert i 15 – 20 gruveselskaper som graver opp gull. Som en tommelfinger-regel kan man si at ett tonn malm må graves ut og deretter bearbeides for å utvinne ett gram av det gylne metallet. 3 000 tonn gull utvinnes hvert år, men det meste graves ned igjen i diverse hvelv.
   Selve utvinningsprosessen er ekstremt giftig, for det er utstrakt bruk av cyanider og kvikksølv. Sistnevnte fordamper, og mye ender opp i dyre- og plantelivet på jordens nordområder.


   Det snakkes mye om at Oljefondet bør investere i bærekraftige og klimavennlige prosjekter. Gullutvinning er imidlertid noe av det mest miljø-ødeleggende som Oljefondet har investert i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar