tirsdag 16. oktober 2018

Sølv som investering?

av Robert Wood – Sosiolog -
Det finnes 101 måter å investere i sølv, og ingen av dem garanterer gevinst, men for tiden er forbruket større enn produksjonen 

Fysisk håndtering

I investeringssammenheng er det fysisk håndtering når man handler «over disk». Sølvet og gullet bæres bokstavelig talt ut av salgslokalet av kjøperen. Man kan selvfølgelig også kjøpe over nettet, men da tilkommer frakt og muligens andre tillegg. Fysisk kjøp av sølv er populært blant vanlige folk. Folk som investerer i gull kalles for Gold Bugs, men noe tilsvarende tilnavn finnes ikke for sølvsamlere. Kanskje Silver Surfere hadde vært et passende tilnavn?
   Grunnen til økende populariteten etter fysisk sølv er at det det er billig i forhold til gull. En ounce kanadisk Maple Leaf mynt koster over disk i Oslo 10500 kroner. En ounce kanadisk Maple Leaf mynt i sølv koster 144 kroner. (16.10.2018). Det innebærer at man kan få tre plastikk-tuber med tilsammen 75 sølvmynter. Et fristende tilbud for alle som kan tenke seg sølv framfor gull.

Teori og praksis
Teoretisk skal metall som kjøpes og selges på spotmarkedet ligge trygt bevoktet i hvelv rundt om i verden, og at man kan få utlevert metallet man eier når man selv vil. Men ting kan skje og sølv under madrassen er for mange bedre en elektronisk bekreftelse på at det man har kjøpt ligger et eller annet sted .

Silver Surfers
Surfere bruker noe av sin inntekt og oppsparte midler til å kjøpe sølv. Som regel kjøper de lite av gangen, men de kjøper ofte. Eksempelvis intervjuet jeg en mann i slutten av 30-årene som tilfeldigvis var innom butikken samtidig med meg. En monsterboks inneholder 500 kanadiske én ounce sølvmynter. Han dro kortet og var 138 000 tusen fattigere. I bytte fikk han han 2 ganger 15,5 kilo sølv med renhetsgrad 999,9/1000. Begrunnelsen for kjøpet, fortalte han meg, var at han kjøpte sølv som fremtidsinvestering til barna sine og økonomisk backup for familien. For det andre trodde han ikke at pensjonssystemet, slik vi kjenner det i dag, ville eksistere om 25 år. Han måtte gå to ganger ut til bilen med de små, gule boksene sølvmyntene lå forseglet i.

Usikker verdensøkonomi
Norske sølv- interesserte holde øye med en usikker verdensøkonomi og Norges Banks aksje- og fondsbaserte oljefond. Det er mange som frykter for total økonomisk kollaps da amerikanske og europeiske sentralbankene trykker opp containerlass med dollar og euro med etterfølgende inflasjon.
   Dessuten, skylder USA resten av verdenssamfunnet mange trillioner dollar de ikke er i stand til å betale tilbake. Konspirasjonsteoretikere tror at sentralbanken, The Fed, planlegger på sikt å trykke opp nok nye dollar til å nedbetale nasjonalgjelden gjennom inflasjon.
   US National Debt var per 20. januar 2017: $ 19,961,665,278,697. Dette er dagen Donald Trump ble president. I skrivende stund er den på $ 21,630,400,000,000 noe som tilsvarer 173.043,200.000.000 kroner til en lav dollarkurs på 8. En pen sum vil noen påstå. Nå gjenstår det å se hva USA's gjeld vil være etter hans fire, kanskje åtte år på maktens tinde. USA's nasjonalgjeld Wood's Blogspot

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar