mandag 29. oktober 2018

Gull Spam

av Robert Wood  - Sosiolog -
Den moderne betydningen av ordet SPAM er søppelpost, men den opprinnelige betydningen av ordet er for noe som utgir seg for kjøtt. En bløt, hvitflekket masse protein og fett i en oval hermetikkboks

Spam blir ført til nye lavmål av den britiske galskapstruppen Monty Python i deres Spam-sketch. Her blir kjøttproduktet? verbalt presset gjennom kverna for å komme like uspiselig ut på den andre siden.
   Uansett, et ektepar kommer inn i et spisested hvor det sitter en flokk hjelmkledde vikinger. Når mannen spør hva de har på menyen svarer servitrisen. - Well, there’s egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; spam egg spam spam bacon and spam, spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam… Hver gang ordet spam blir nevnt begynner vikingene å synger svært påtrengende. - Spam spam spam spam…

Hardcore Spam
En anekdote fra nettets barndom forteller at et firma var frekk nok til å sende ut en e-post reklame. De ble bombardert med e-poster av rasende mottagere som ville ha seg frabedt slik søppel. Firmaets servere kollapset og firma gikk konkurs. Dagens virkelighet er hardcore.
   Google og Facebook er dagens master-spammere som står for de klisne kjøttklumpene som spretter opp på mobil og skjerm. E-posten er eller ikke fri for sponset spam og kunde-av-spam.
   Norwegian er en spammer i verdensklasse hvis du har flydd med de klimaødeleggende flyene til Kjos. Ofte må man godkjenne at man er villig til å motta reklamen eller nyhetsbrev, men har man solgt sjela og e-posten sin IKEA-vennen, Trump-bonus, Klitch-Klatch og Ko-Snop eller tusenvis av andre som vil være din venn, er man fanget av spam til døden skiller deg ad. Det er tillatt å sende spam til kunder, men ennå forbudt for hvem som helst å masseutsende uønsket e-post spam.

Gull i bøtter og spam
Aldri er ordtaket - Det er ikke gull alt som glitrer, vært sannere når spam for å kjøpe gull dukker opp på skjermen. Google registrerer hva man søker etter og hvis søkeordet er gull eller sølv tror algoritmene at du er mottagelig for edle metaller.
   Et første søk på Google med ordet gold gir øyeblikkelig respons fra søkemotoren. Jeg får tilbud på en Gold Bullion Bar 999,9 til NOK 70,63. Blogger man om gull vet man at gull koster ca. 330 kroner grammet og en 1-gram investeringsmynt koster ca. 500 kroner. Med andre ord var det ikke spam om gull, men en gullfarget lighter som ser ut som en gullbarre.
   En nytt søk, og Samlerhuset lover meg gratis sølv hvis jeg bare vil betale porto. Samlerhuset har satset tungt på å spamme de som søker på sølv eller gull. Aksepter aldri tilbudet deres om gratis minnemynt, krigsseilermedalje eller gull-forgylt 50-øring. Havner man på kundelistene til dette selskapet har man havnet i Spam-helvete.

Rett skal være rett
Heldigvis er man ikke helt i Spammens makt. I hvert fall åpner Google for en symbolsk tilbakemelding hvis du virkelig ikke liker spam’en som glitrer mot deg. En liten pil ved annonsen gir ved et klikk denne beskjeden:
Denne annonsen er basert på: Informasjonen på nettstedet du besøkte
Du kan gjøre annonser nyttigere for deg. Kontrollér annonseinnstillingene dine
Rapportér dårlige nettsteder eller apper. Gå til tilbakemeldingsskjemaet for publisister
Rapportér dårlige annonser. Gå til tilbakemeldingsskjemaet for annonser
Vi selger ikke personopplysningene dine til andre. Les personvernreglene
Google er ett av mange annonsenettverk som viser personlig tilpassede annonser basert på aktiviteten din på nettet. Gå til Your Online Choices for å kontrollere annonser fra andre annonsenettverk.


Spam døgnet rundt
Man slipper ikke unna Spam, men last ned gratisprogrammet CCleaner og bruk dette programmet hver eneste gang du har logget av nettet. Dette programmet vil effektivt fjerne cookies som sladrer på hva du gjør og hvor du har vært. CCleaner fjerner også historikken i søkemotoren. Programmet er bedre enn ingenting. Uansett, Oppfatt alt du gjør på nettet som offentlig informasjon. Ingenting er hemmelig. Alt og alle kan hakkes for Information wants to be free

SPAM, that most inspiring of foods, nectar of the Gods, hero of the picnic table.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar