fredag 12. oktober 2018

Sølv i skuffer og skap

av Robert Wood - Sosiolog
Moter endrer seg over tid. Det er ikke lenger vanlig at alle som giftet seg på død og liv ønsket seg et dusin skjeer, kniver og gafler i norsk sølv.

Utgraving fra skuffer
Akkurat som gullgravere kan du foreta din personlige utgraving fra skuffer og skap! For mange har litt gull liggende i form av gamle gifteringer og smykker. Men flere har nok sølvbestikk liggende! Muligens som anløpet og flekkete metall som må pusses før jul.
   Jeg hadde et ørlite intervjuprosjekt og snakket med slekt og venner litt opp i årene, og straks kommer det fram et mønster. De har en skuff med sølvbestikk, druesakser og kakespader som de har fått av enda eldre slektninger gjennom årene. Hver gang de fikk en ny sølvskje, kniv eller gaffel i gave til en voksende kolleksjon av oksidert håndverk, fortalte gjerne giveren hvor dyrt sølvbestikk var blitt. Det verste er at de hadde rett! Og sølvbestikk er fremdeles grovt overpriset i forhold til selve sølv-verdien.

Sølvbestikk er overpriset
Det er alltid et men. Hvor mye er sølvet i skuffen verdt? For her er det snakk om to verdier: Innkjøpspris og metallpris. Sølvbestikk koster skjorta, men du vil bli sjokkert over det magre beløpet du får for 25 sølvgafler hvis du har lyst til å selge dem som skrapmetall.
   Tatt i betraktning at en Ringebu gaffel veier 38 gram betyr det at det går med 25 gafler per kilo. Bruks- og pyntegjenstander har som regel en renhets gehalt på 830/1000. En kilo 830- sølvbestikk vil innbringe 2000 kroner.
   En Ringebu anretninggaffel koster for tiden 1800 kroner. Multiplisert med 25 ender du opp med å betale 45 000 kroner til gullsmeden. Du betaler for nesten alt annet enn sølv. Du betaler blant annet for design – og 25 % merverdiavgift til staten.

La sølvet ligge i fred
Kort oppsummert blir konklusjonen: Selg ikke sølvbestikk og få betalt kun for metallet! La det ligge i fred og ro i skuffer og skap og vente på kommende generasjoner! Etterspørselen etter sølv er større enn produksjonen, så det er god mulighet til at prisen på sølv vil stige (etter hvert)!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar