mandag 10. september 2018

Meukow. Flytende gull

av Robert Wood  - Sosiolog
Flasker støpt i hviteflammer. Gløden av ravgule panterøyne speiler seg i dypet av de gylne drikkene. Meukow.

Pollisten kryr av velkjente norske konjakk-navn som Larsen, Bache-Gabrielsen og Braastad. Ikke fullt så kjent er Meukow, et konjakk-hus som ble grunnlagt allerede i 1862 av brødrene Meukow. I sin tid fikk de den russiske tsaren til å innse at han måtte ha førsteklasses varer til hoffet. Ved å slå seg ned i distriktet Cognac, kunne de sørge for dette.
   Et første møte, med dette for meg ukjente merket, var et møte med elegante, katteaktige smaksopplevelser. I 2018 får man bare kjøpt den rimeligste på Vinmonopolet. Vil man drikke de eksklusive variantene bør man gå på panterjakt i taxfree butikker.

Very Superior
Det kan være fristende å kjøpe en prestisjefylt X.O. konjakk i en taxfree. Den har ligget mange år på fat før den ble tappet på flaske. Det kan til og med være vanskelig å få tak i V.S. konjakk. Man gir ikke bort en V.S. konjakk… Man er da ikke gjerrig og vulgær… En gave-konjakk må minst være en V.S.O.P.! Not so… En god V.S. er litt råere i smaken enn andre konjakk varianter, men hva så hvis man foretrekke konjakk med klør.
   Uansett, Meukow V.S blir solgt med en svart panter preget på flasken… Svart som jungelnatten… Smaken er kraftig, og du vil garantert føle panterkloen langs strupehodet! Dette er en drikk du kan dele med andre rundt et sparkende bål en høstkveld i Femundsmarka! En drikk jeg med glede vil nyte sammen med et termo-krus kokekaffe… og da tenker jeg ikke på en ”svartkopp”. For tross alt… Skal man på død og livblande druebrennevin med kaffe er det mye annet å velge mellom. Den seks år gamle Meukow V.S. bør nytes i sitt rette element… i et konjakk-glass.  Polpris: kr 450,- 70cl

Very Superior Old Pale
Meukows V.S.O.P. har en glassklar panter uthevet på flasken. Og det ser ut som om katten kaster seg fram mot et usynlig byttedyr… Den ravgule konjakken er lagret 12 år på eikefat. Man merker øyeblikkelig at det er et balansert produkt. Duften gir assosiasjoner til nyhugget tømmer stablet i hauger, skogbunn og velsmakende frukter. Den er svært rik på smak og har dessuten en sødme som V.S.’en ikke har. Meukow er en smaksmessig velkomponert konjakk. Den hviler i munnhulen lik en panter som har lagt seg til ro foran peisen, og ettersmaken henger lenge igjen. Man kan trygt si at dette er en drikk som vil falle i smak hos konjakk-nytere – hvis man ikke foretrekker litt søtere varianter. Personlig mener jeg at V.S.O.P. konjakker gir mest for pengene, og Meukow er ikke et unntak. Dette er en drink man kan servere ved alle anledninger, både til fest og til hverdags. Polpris: Var kr 530,- Utgått

X.O
Jeg lar meg selvfølgelig friste til å ta rovdyrmetaforen. En Meukow X.O. symboliseres med en panter av gull. – Et symbol på grasiøsitet og uhemmet villskap fanget i et gyllent glassbur… En drikk som bare venter på å springe ut av flasken… Stupe ned i glasset… For deretter å krølle seg sammen i munnhulen.
   Her er det ingen skarpe klør av rå Eau de Vie som klorer innsiden av neseborene til blods… Bare myke, velbalanserte dufter av regnvåt eikeskog en midtsommernatt. X.O.’en er også et funn for smaksorganene… Den ravgule drikken bare er… og for å unngå en rekke med subjektive superlativer, nøyer jeg meg med å si at dette er en drikk som du kan tilpasse dine egne fantasier… Skog, jungel, smaken av eksotiske frukter.  La den gylne drikken kalle fram følelser som gjemmes i ditt indre. For Meukows X.O. bør selvoppleves! En lagringstid på 25 år på fat har gjort underverker.
Polpris: Var kr 1960,- Utgått

Panterjakt
Et gammelt kinesisk ordtak sier: Den som rir en panter, kan ikke stige av. Og etter å ha ridd tre varianter av Meukows konjakk, er det vanskelig å stige ned fra panterryggen. Jeg innrømmer villig at X.O.’en falt best i smak, men siden tid og sted er viktige faktorer for hva som bør drikkes når og hvor, er det ingen grunn til å forsake verken V.S. og V.S.O.P . Panteren har satt sine kloremerker på meg. Meukow Wood's Blogspot

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar