fredag 14. september 2018

Krugerrand i sølv

av Robert Wood – Sosiolog -
Our lives are in his hands, we pay with Krugerrands
The currency of pain to help us leaving

- Dreams of Leaving - The Human League

Krugerrand er synonymt med gullmynt. Den sørafrikanske gullmynten er produsert fra 1967. Et halvt århundre senere kom sølvmynten.

Sølvmynten ble introdusert i Proof kvalitet i 2017. Og i 2018 ble det preget 1 million investeringsmynter med lavere kvalitet. Mynten er gyldig betalingsmiddel i Sør-Afrika, med en nominell symbolverdi på 1 rand. Verken Tolletaten og Skatteetaten aksepterer den nye sølv Krugerrand som valuta. Privatpersoner må betales merverdiavgift på mynten ved egenimport for over 350 kroner. Den kan derimot kjøpes momsfri fra grossister.
     Krugerrand fikk navnet sitt etter Paul Kruger, presidenten i Den sørafrikanske republikk. Baksiden viser Sør-Afrikas nasjonaldyr, springbukken, og "Sør-Afrika" er preget både på engelsk og afrikaans.
     Krugerland sølvmynten er på 99,9/1000 og inneholder én troy ounce - 31,103 gram og veier 31,107 gram. Den har en diameter på 38,725 mm.
     Krugerrand i sølv produseres primært som en investeringsmynt. Hvis man tilfeldigvis samler på investeringsmynter er dette et samleobjekt som ikke akkurat er vakkert, men viderefører tradisjonen gullmynten representerer. I dag, 14 september 2018, er den å få kjøpt hos Tavex for 143 kroner.  Krugerrand i sølv Wood's Blogspot

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar