fredag 18. mai 2018

Hvor er Gaddafis gull?

av Robert Wood – Sosiolog -
Etter at Muammar al-Gaddafi døde en voldsom og blodig død i 2011 stilte man spørsmålet: Hvor er det blitt av de 144 tonn med gull som Libyas sentralbank angivelig skulle ha i sin besittelse?

Det er mange konspirasjonsteorier om hvorfor vesten angrep Libya i 2011. Da hadde den mediebevisste diktatoren likevel hersket forholdsvis uforstyrret i mange år. Så, hvorfor ikke angripe ham i 1971, 1981, 1991 eller 2001?
   Uansett, han ble tatt av dage i 2011. Og som andre herskere hadde han sikret seg og sin familie økonomisk ved en eventuell flukt fra landet. På diktatorspråk betyr «sikre seg» å gjemme bort verdier. Men i likhet med mange norske skattesnytere som har hemmelige bankkonti i Sveits og andre skatteparadis, oppdaget han at det er ikke bare bare å skjule store verdier for skattemyndigheter og eventuelle nye herskere. Det er alltids muligheter for at man blir avslørt og økonomisk straffet.
   Uansett, man visste at diktatoren hadde gjemt bort milliarder av dollar, minst seks millioner Carat i diamanter og hauger av gullbarrer. Men hvor? Skattejakten var i gang i det øyeblikket Gadaffi var død.
   Det er mange teorier og United Nations Security Council satte en gruppe eksperter på oppgaven. Gruppens konklusjon var at mange av verdiene til diktatoren måtte være gjemt rundt om i Afrika. Et slags diktatorisk indeksfond som ville stige og synke i takt med dollarkursen, diamantpriser og gullpriser. Hadde Gadaffi og familien hans klart å stikke av i tide, hadde de sannsynligvis hatt en langt høyere fortjeneste enn Det norske oljefondet klarte i perioden 2011 – 2018.
Quartz Media Final Report from Panel of Experts on Libya Wikipedia; Muammar_al-Gaddafi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar