onsdag 7. mars 2018

Gull? Rett eller galt?

Robert Wood – Sosiolog -
Du har 500 000 kroner å investere med tanke på framtiden. Fond er rådet du får fra bankens og finanshusenes rådgivere. Men hva om du blir Kjerringa mot strømmen og investerer i gullmynter?

Investeringsmynter i gull er fritatt for merverdiavgift så lenge du ikke forsøker å importere dem selv. 6. mars 2018 koster én 1 ounce gullmynt ca. 11 000 kroner. En ounce-mynt veier 31,103 gram, og det betyr at du kan kjøpe 45 gullmynter for 500 K. Du blir eier av1,413 kilo gull innpakket i fire små plastikkrør + fem mynter i plastikk-kapsler. Du får fint plass til gullet i en lomme, og du er på vei å oppfylle utsagnet til en av Terry Pratchetts romanfigurer: Which was to have so much gold in your pockets that you would have to employ two people just to hold your trousers up. Gull er tyngre enn bly, slik at lagring tar lite plass. En liter melkekartong fylt med gull vil veie over 19 kilo.

Fordeler og ulemper
Gullmynter er upraktiske, gullbarrer nesten håpløse. Noen investerer i begge deler, men myntene er morsomst. Noen er miniatyr kunstverk du best kan nyte under et forstørrelsesglass. Dessuten er det mindre vanskelig å innløse gullmynter, og enkelte, som for eksempel Canadian Leaf gullmynten, er godt sikkerhetsmerket.
   Leter du etter rasjonelle forklaringer for å investere i gullmynter, lurer du deg selv. Hva er vitsen med å betale 11 000 kroner for 31,103 gram gult metall som stort sett ikke brukes til noen ting? Historisk sett har gull blitt brukt til smykker, dekorasjon og kunst. 10 – 12 % brukes i elektronikk. Stort sett graves metallet opp, og deretter gjemmes det bort i pengeskap, vitrineskap og madrasser.
   Leter du etter irrasjonelle forklaringer for å kjøpe gull, er svært mange av dem basert på frykt for ett eller annet. Den vanligste begrunnelsen for å kjøpe gull er at det gylne metallet beholder en eller annen form for verdi når pengesystemer drar dit høna sparker.
   En annen grunn til å kjøpe gull er frykt for ukontrollert inflasjon. Det er ikke mer enn 25 år siden inflasjonen var på 12 - 14 %, og i dag blir pengene på bankkontoen dine 2 – 3 % mindre verdt hvis Norges Bank når inflasjonsmålet sitt.

Ikke fysisk gull
Et tredje alternativ er å kjøpe «ikke fysisk gull» i fond som har spesialisert seg på kjøp og salg av dette metallet som ligger fast lagret i enorme hvelv rundt om i verden. Soros Fund Managment er det mest kjente navnet i denne bransjen. I Norge er det imidlertid ikke vanlig å investere i fond som spesialiserer seg på metall. Inngangsbilletten er høy for småsparere, og dessuten vil du trenge gode kunnskaper for å investere på egen hånd.
   I ettertid er det klart at Norges Bank hadde tjent grovt på årlig å investere 10 % av oljepenger i gull fra 2004. For deretter å selge det med enorm fortjeneste til Kina i 2018. Sannsynligvis ville dette ha vært den beste investeringen Oljefondet noensinne hadde gjort. Denne lunkne innstillingen til gullinvesteringer viser seg også i at Norges Bank solgte unna, til hemmelige kjøpere, for slikk og ingenting, krigsgullet norske patrioter var villige til å ofre livet for da krigen brøt ut. Moralen er: Sats ikke livet for et ubrukelig metall - eller for lunefulle herskere.

Aksjer i gullgruver
Et fjerde alternativ er å kjøpe aksjer i gullgruver. Denne skitne, miljø- og klimaødeleggende industrien begynner, etter flere år med enorme lån og sammenslåinger, å komme på økonomisk fote igjen. Sjekk ut Barrick Gold (ABX), Newmont Mining (NEM), Goldcorp (GG) eller Anglogold Ashanti (ANG) . Nordnet er et godt startpunkt for aksjekjøpere som vil gamble med aksjene sine selv istedenfor å overlate spekulasjonen til dyre «rådgivere» med millionbonuser.

Salg av gull
På samme måte som fondsforvaltning, har gull sine fordeler og ulemper. Den dagen du skal selge gullet, vil du sannsynligvis oppdage at det er lett å selge, men svært vanskelig å få en rettferdig pris: Gullkjøpere vil også tjene penger, og noen av dem er mer grådig enn Onkel Skrue. Det lønner seg å ta en ringerunde eller en trimtur i by’n og sjekke ut hvem som er villig til å gi hva. Kanskje du til og med kan få en god deal av gullkjøpere som har satt opp bordene sine på sentrale kjøpesentre? Man vet aldri. 

Investering for framtiden
Selvfølgelig er det andre typer investeringer som kan gi god avkastning. Børsen har steget jevnt og trutt i ni år nå, og hvis meglerne ved dataskjermene er noenlunde edruelige, burde de ha økt verdien på fondene dine. I dagens oppgangstider burde årlig avkasting på 8 – 10 % være fullt mulig uten at du utsetter deg for den økonomiske ekstremsporten som kjøp og salg av gull kan innebære. Uansett, hvis du likevel vurderer å investere noen av ressursene dine i gull-bransjen, vurder følgende:
   Gull er en langtidsinvestering og en kontra-investering. Sannsynligvis vil du bare tjene penger hvis du kjøper til virkelig lave priser og den norske krone er sterk. Ingen av disse premissene er til stede i dag. Gull er forholdsvis dyrt og krona er svak. 
   Hvis du fortsatt likevel føler trang til å kjøpe gullmynter, så vent, uansett hvor lang tid det må ta, med å selge. Vent til den neste inflasjonsbølge vrir kontrollen ut av hendene på finansekspertene i Norges Bank. Akkurat nå skryter Norges sentralbank av at den har god kontroll og sikter mot en kontrollert inflasjon på 2 %. Men norsk økonomi hviler på dollar og euro-økonomi, og både Den amerikanske og Den europeiske sentralbank trykker penger fortere enn dasspapir. Vent til neste store tsunami rammer fondsinvestorene og børsene over hele verden raser nedover som snøskred i Jotunheimen. Vent til noe skjer og vurder da om det lønner seg for deg å selge gullmyntene med god fortjeneste.
   Med andre ord: De samme reglene som gjelder for fondsinvesteringer og bankinnskudd, gjelder også for gull. Lås ikke alle pengene dine i gull, nedbetal gjeld og da spesielt kredittkortgjeld, ha litt kontanter under madrassen som beredskap. Hvis du likevel vil investere i den gylne fristelse, se det som en langsiktig finansiell back-up som kun gir avkastning under spesielle omstendigheter.

Samleobjekter
Gullmynter er en upraktisk investering. Men hvis du vil samle dem og betrakte dem som vakre gjenstander, får du visse tilleggsverdier. «Kongenes hobby» og gullmynter er ekstra sjarmerende fordi de er - akkurat! - av gull. Gullmynter er vakre å se på, deilige å holde i, og noen kan med rette kalles for kunstverk. Blir du en samler og en investor, blir du et lykkeligere menneske.
Les: Fond? Rett eller galt?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar