torsdag 10. august 2017

Krugerrand

Krugerrand er synonymt med gullmynt. Den sørafrikanske mynten ble for første gang produsert i 1967. Mynten ble et symbol på Sør-Afrikas tilsynelatende uuttømmelige gullgruver.

Gullmynten ble for første gang produsert i 1967. Den skulle i første omgang markedsføres som valuta mot velstående mennesker som ikke var interessert i å betale avgifter på gullbarrer slik som det er i Norge den dag i dag. Mynten er gyldig betalingsmiddel i Sør-Afrika, med en nominell verdi på en symbolsk verdi på 10 rand. Dette til tross for at pengeverdien ikke er preget inn på mynten. Både Tolletaten og Skatteetaten aksepterer ikke Krugerrand som valuta, men en vare som det må betales merverdiavgift og skatt på ved egenimport til kongeriket.
   På 1960-tallet var det ulovlig for privatpersoner å eie gull i USA med unntak av smykker. Sør-Afrika var på den tiden verdens ledende produsent av gull, og ønsket å omgå dette forbudet for å kunne eksportere til det amerikanske markedet. Løsningen ble å lage mynter, da det ikke var forbudt å eie utenlandsk valuta.
   Krugerland var og blir produsert med et eneste siktemål – investorer, og alle med et overskudd penger, som kunne tenke seg å sikre sine verdier i edelt metall. Det var gullinnholdet i mynten det dreide seg om, og dermed ble Krugerrand den første mynten som inneholdt én troy ounce - 31,103 gram - gull.
   Krugerrand fikk navnet sitt etter Paul Kruger, presidenten i Den sørafrikanske republikk. Baksiden viser Sør-Afrikas nasjonaldyr, springbukken, og "Sør-Afrika" er preget både på engelsk og afrikaans.
   Krugerrand er en gjenganger i krimfortellinger, smuglerhistorier og real life. Mynten er kjent over hele verden og aksepteres av alle som ikke finner at cash er godt nok som verdibærer. 10. august 2017 kostet en Krugerrand 10800.- og 13. september 2018 - 10571.-
Our lives are in his hands, we pay with Krugerrands
The currency of pain to help us leaving
- Dreams of Leaving - The Human League

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar