torsdag 24. august 2017

Bankkriser i Norge

av Robert Wood – Sosiolog
Bankkriser er ikke et nytt fenomen. Ordet gir assosiasjoner til økonomiutdannede og velkledde menn i blå dress som beklager sammenbruddet de forårsaket. Banker har gått på ryggen like lenge som samfunnet har hatt bankvesen.

I en artikkel i Store Norske Leksikon av Trond Gram får du fin oversikt over bankkriser. De oppsto i 1847, 1857, 1864, 1880 - 1890, 1899 - 1905, 1920 - 1928. I nyere tid har vi hatt bankkrise i 1991 – 1993. Da måtte staten ta kontroll over DNB, Fokus Bank og Kredittkassen, og mange tapte penger da aksjene de hadde kjøpt, ble verdiløse. I 2008 ble en ny verdensomspennende bankkrise utløst i USA. I en periode på 18 måneder tapte oljefondet rundt 90 milliarder euro, mer enn 25 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt!
   Kort sagt... Vet de «velutdannede» bedriftsøkonomene hva de driver med? Bankkriser oppstår når bankene låner ut for mye penger til folk som ikke kan betjene lånet, eller investerer i aksjer og finanspapirer som ikke gir utbytte. Det er mange grunner til at feil begås, men konsekvensene er like hver gang det går galt. Vanlige mennesker må ta støyten og betale for bankledelsens tabber.

Etter syv rike år kommer...?
I Norge garanterer staten for bankkundenes innskudd på opp til 2 millioner kroner. Får EU det som unionen vil, blir grensen senket til ca. 900.000 kroner. (100 000 euro). I praksis betyr dette at bankkunder vil miste alt de har over dette beløpet neste gang banken deres går konkurs. For konkurs vil den gå.... Det er bare et spørsmål om tid.
   Videre er det tvilsomt at Den norske stat vil klare å oppfylle garantien på 2 millioner kroner hvis Norges oljesårbare økonomi treffes av ny verdensomspennende, økonomisk tsunami. En slik katastrofe vil muligens skje når den trillionbelånte amerikanske økonomien forårsaker en superkollaps på Wall Street. Oljefondets «trygge» investeringer er bygget på en sandgrunn av amerikanske dollar og kriserammede euro. Det er ikke lurt å bygge økonomiske investeringer på kvikksand når pengene burde ha blitt brukt til modernisering av Norge.
   Ledelsen i Norges Bank, DNB og andre spekulantbanker har fortrengt historien om bankkrisene landet har vært gjennom de siste 200 årene. Men er det noe historien har lært oss, så er det at bankhistorie gjentar seg.

I full storm er reserveror kjekt å ha
Det er mange måter å sikre seg, om ikke annet litt, mot dårlige tider. Å ha noko på varastyre er et uttrykk som kommer fra sørlige og vestlige områder på Østlandet. Det vil si å ha et eller annet i reserve eller i bakhånd. Varastyre var opprinnelig et navn på et reserveror om bord i båter, men det kan også anvendes i forbindelse med personlig økonomi. 
   I Norge, som i andre land, er kontanter et godt reserveror det øyeblikket bankene stopper mulighetene for uttak eller myndighetene setter banken under administrasjon. Noen kjøper også gull og sølv for å ha på varastyret. Tradisjonelt har sølv vært det foretrukne metallet å ha på kistebunnen i Norge. For tiden er prisen på dette metallet kunstig lavt og man må betale ca. 5,10 – 5,40 kroner per gram hvis man kjøper momsfrie investeringsmynter i 999,9/1000 renhet. Bankkriser i Norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar