tirsdag 18. juli 2017

Ti på topp land i gull – Japan

av Robert Wood - Sosiolog -
Japan er nummer ni på gull-listen. Listen viser land der politikere har vett nok til å legge til side noe valutareserver i form av gull. De investerer ikke bare i aksjer og gjeldsbrev som Norges bank gjør.

Selv om Bank of Japan har 765,2 tonn (januar 2019) gull i hvelvene, sies det at ingen har mer gull under futonene enn japanske husmødre. Som kvinner i andre land liker de ikke tanken på å havne i gjeldsfellen og ydmyke seg og familien i Luksusfelle-aktige realityprogram. Med lønnen til sin karoshi utsatte salaryman サラリーマ har de jernkontroll over familiebudsjettet, og de kjøper gull for noe av lønnen. Man vet jo aldri om papirpengene blir verdiløse. Slikt har skjedd før.

Yakuza, bestemødre og gull
Japanske kvinner er pengebevisste, og da merverdiavgiften steg fra ubehagelige fem prosent til sinnsyke åtte prosent, åpnet dette for en gammel tradisjon, nemlig smugling av gull. Både husmødre og bestemødre øynet sjansen til å forbedre personlig økonomi og begynte en omfattende smugling fra land som ikke har avgiftsbelagt gull.
   Yazuka'en har også en viss interesse av billigere gull, og denne mafiaen betalte bestemødre mellom 3000 – 6000 kroner per kilo gull de smuglet inn i Japan. Siden straffen for smugling er minimal, og befolkningen oppfatter denne formen for skatteunndragelse som ganske ufarlig, regner myndighetene med at det smugles mye gull inn i landet av oppfinnsomme kvinner. Tross alt er ikke gullsmugling det samme som narkotikasmugling. The New York Times: Japan Gold Smuggeling

Japan er et KONTANT-land
I land hvor cash kontant er gud og digitalplastikk er synonymt med djevelen, har gull en viktig betalingsfunksjon. Gull er lett å bære til tross for sin høye egenvekt. En typisk kilo-gullbarre har den beskjedne størrelsen på 80 mm x 40 mm x 18 mm. Omtrent som marsipansjokoladen Gullbrød. Og med dagens (17.07.17) verdi på ca. 323 000 kroner kan et slikt lite metallstykke være god betaling for utførte tjenester eller bestikkelse til politikere i beslutningsudyktige fora.

Japanske politikere er gjeldsslaver
Det sies at hvis du skylder banken en million kroner, har banken grepet på deg! Men skylder du derimot banken 65 milliarder kroner, har har du grepet på banken. Selv om japanske kvinner er flinke til å spare, kan man ikke si det samme om japanske økonomer. Ifølge Japans sentralbank er over 90 % av kreditorene japanske. Det vil si at i motsetning til andre lands sentralbanker, låner den japanske sentralbank penger av egen befolkning. Det betyr at hvis bankene går på ryggen, er det japanerne selv som vil sitte igjen med Svarteper. Men Norge har lånt penger til Japan. I artikkel i Nettavisen NA 24:  Vi har lånt 65 milliarder til verdens verste gjeldsslave sies det at kanskje er det Norge som blir sittende med nesegrevet i trestubben når det blir solnedgang i soloppgangens rike.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar