fredag 8. januar 2016

Feite sølvmynter er mer moro

Stort er godt for noen myntsamlere. De samler på feite 1-kilo sølvmynter.

Myntsamler og investor
Det finnes myntsamlere, og det finnes investor-myntsamlere. Men, hvis du er en sølvmynt- investor, har du begrensede muligheter når du skal kombinere investering og samlerglede. Hovedmålet er å investere pengene dine i sølv, men ditt sekundærmålet er gleden ved og fryden over å samle på mynter. Du vet at sølv investeringsmynter bare unntagelsesvis blir verdifulle som samleobjekter fordi de blir preget i enorme opplag. For eksempel; Sølv American Eagle en-dollar mynten for 2015 solgte i et rekordopplag på hele 27 millioner eksemplarer.

Feite sølvmynter er coole
De fleste investormynt-samlere foretrekker en ounce (31,103 gram) mynter, men noen samlere spesialiserer seg på 1-kilo mynter. Disse er upraktiske og vanskelige å håndtere, men detaljene kommer fantastisk fram. En 1-kilo mynt representerer 32 en-ounce mynter, og i skrivende øyeblikk må du spytte ut 5000 - 6000 kroner for en Kilo sølv. Men du har begynt din sjeldne samling som du med stolthet kan vise fram til andre samlere.


Det er billigst å kjøpe årets kilomynt
Så, hva er på markedet i begynnelsen av 2016 hvis du kan tenke deg å starte en feit-mynt samling? Vel, i Oslo er de beste kjøpene de australske Lunar 1-kilo myntene. The Year of the Monkey (2016) er nå til salgs. Det er også mulig å få tak i The Year of the Goat (2015) og The Year of the Horse (2014) myntene. Hvis du liker australske mynter, kan du også kjøpe Koala og Kookaburra 1-kilo myntene. The Year of the Rooster (2017).

Somalisk 1-kilo elefant
eBay er sannsynligvis et av de bedre stedene å finne kilo-myntene du ønsker for å ekspandere sølv-kilo samlingen din. Den meksikanske Silver Libertad og den somaliske Silver Elephant kan også kjøpes som rene investeringsmynter. Du kan også forsøke finn.no, men her finner du hovedsakelig samleobjekter.

FARE!
Det er mange fancy tilbud «der ute». Bli ikke en av de lettlurte som blir født hvert minutt! Som sølv investor myntsamler bør du ikke betale en urimelig Premium for 1-kilo myntene. Prisen bør ikke overstige mer enn 10-20 % av prisen på 32 en-ounce Canadian Maple Leaf mynter. Hvis du betaler det, har du blitt en myntsamler og ikke en investor myntsamler. Noen1-kilo myntene som blir tilbudt, er sterkt overpriset sett fra et investor synspunkt. Investering i sølvmynter

Toll og tull
Tollvesenet har bestemt at investeringsmynter ikke er penger i Norge. Dette er bestemt til tross for at myntene er gyldig valuta i landene de er preget i. De er en vare på lik linje med de fleste andre varer som er merverdiavgiftpliktig. Dette innebærer at du må regne med å betale 25 % merverdiavgift hvis du kjøper fra utlandet.
   Forespørsel til Tollregion Oslo og Akershus om moms på American Eagle gullmynter. Jeg går ut fra at svaret vil gjelde alle investeringsmynter du vil kjøpe fra utlandet. Hvorfor de store gullselgerfirmaene får importere investeringsmynter uten å betale merverdiavgift, må du ta opp med tollvesenet og/eller Finansdepartementet (Lykke til! ;-) ) Privatimport er momspliktig

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar