tirsdag 15. desember 2015

Sølvmynter for investormynt-samleren

Det er uvanlig å samle investeringsmynter som er preget i millionopplag. Som samleobjekter kommer de ikke til å bli verdt mer verdien på sølvet.

Men noen samlere, som meg selv, samler på investeringsmynter i sølv fordi de er små kunststykker, morsomme å eie og relativt rimelige å kjøpe. Og for å være ærlig … Jeg vil ha noen sølvbiter i bakhånd når den amerikanske dollaren, og med den oljefondet, kollapser i en ikke altfor fjern fremtid.
Hvis du skal begynne en samling sølvmynter i dag, bør du starte med de fire som er omtalt under. Alle har vektenhet på 1 ounce, eller 31,1034768 gram sølv i seg. Dette betyr ikke at myntene veier dette, men at de inneholder overnevnte mengde edelt metall. Det øvrige metallinnholdet veier også litt. Jo renere sølvet er, jo mer nærmer myntens vekt og sølvets vekt seg.

Prøv disse myntene:
Wiener Philharmoniker har musikkinstrumenter som motiv. Opplag: 4,7 millioner i 2014
Canadian Leaf har nasjonalsymbolet som motiv. Opplag: 29,3 millioner i 2014
American Eagle – et av USAs nasjonalsymboler. Opplag: 43,7 millioner pr. november 2015
Kinesiske Panda har alles favorittbjørn som motiv. Opplag: 8 millioner i 2015

Når man samler på investeringsmynter, bør man stille spørsmålet: Når opphører en investeringsmynt å være en investeringsmynt? Det er vanskelig å si helt nøyaktig fordi man aldri vet hvor høy/lav prisen på sølv vil bli i framtiden Hvis vi for eksempel sammenligner Canadiske Maple Leaf mynten til 150 kroner med den kinesiske Panda mynten til 180 kroner, får vi en differanse på 30 kroner i sølvverdi. Det vil si at Panda’n er 20 % dyrere. Akkurat her blir Premium begrepet tydelig. Forhandleren klarer å innbille oss at etterspørselen etter denne mynten er så stor at vi bør betale ekstra for den søte bjørnen. Dette til tross for at det er preget åtte millioner eksemplarer Akkurat når det gjelder pandabjørn- mynten er det lett å bli forført av de morsomme motivene. Mange samler på denne mynten, denne samlergruppen har egen Facebook side.  

American Eagle mynten er ekstrem populær både nasjonalt og internasjonalt. Og den finnes i tre varianter. Investeringsvarianten er den rimeligste og koster 158 kroner. Noe som er vel innenfor investeringsbegrepet. Den er knapt 10 kroner dyrere enn en Wiener Philharmoniker mynt til 147 kroner.
-       - rw

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar