fredag 20. mars 2015

Design koster flesk

Design betyr alt. Norske kunder tar ikke verdien på selve gullet i betraktning, men betaler utsalgspris med moms uten å tenke over at de betaler ekstremt dyrt for selve gullet.

Det selges stort sett 14 karat (585/1000) gull i Norge. Dette er en forutsetning som må tas i betraktning hvis den reelle gullprisen betyr noe for deg. Hvis prisnivået på selve gullsmykket spiller ingen rolle og design er alt, er gullverdien bare å glemme.  Er det motsatte er tilfelle og du spør om smykkets gullvekt, regn med et overrasket blikk. Underforstått, hvordan våger du å spørre om slike uvesentligheter når du skal kjøpe et smykke? Slikt er man ikke vant til i norske gullsmedbutikker. Er du rik nok til å kjøpe kjempedyrt gullsmedgull i Norge, har du ikke behov for å spørre om vekten.

Bondefanget
Du lar deg for eksempel friste av et halskjede med oppgitt vekt 14,1 gram og 14 karat gull til 8 876 kroner. I et slikt tilfelle vil du betale svært dyrt for selve gullet. Med hjelp av formelen kan du beregner rent-gull innholdet: 14,1 gram x 14 karat : 24 karat = 8,225 gram rent gull i smykket. Du betaler 1 079 kroner per gram for selve gullet i halskjedet
   24 karat (999.9/1000) investeringsgull koster 340 kroner per gram. (03.02.2017). Da kan du virkelig spørre deg selv om kjedets design er verdt 760 kroner grammet. Hvis du har penger nok og pris ikke betyr noe er designprisen grei nok, men er du på jakt etter en investering for fremtiden er du blitt bondefanget!

Internett mon amour
I våre dager er butikken bare ett sted du kan kjøpe gullsmykker. Internett er blitt en viktig salgskanal. Tilbudene er mange, noen søk på nettet vil bekrefte dette. En av landets velkjente gullsmedforretninger, David Andersen, oppgir på produktarket at et smykke inneholder 750/1000 deler gull, men ikke hvor mye produktet veier. Imidlertid oppgis designernavn som kan ha betydning for noen. Andre nettbutikker er flinkere med vekt, men ikke fullt så flinke til å opplyse om gullinnhold.

Enorm prisforskjell
Et annet aspekt når det gjelder salg av gullsmykker i Norge, er den enorme prisforskjellen fra butikk til butikk når det gjelder produkter i 14 karat (585). I ovennevnte eksempel betaler du 1 079 kroner grammet, men ved litt leting fant jeg en nettbutikk som forlangte en lavere pris for et halskjede på 32 gram. Det kostet 12 900 kroner. Ifølge formel har smykket 32 gram x 14 karat : 24 karat = 18,666 gram rent gull i seg. Det vil si at du betaler 691 kroner per gram for gullgehalten i halskjedet. De to halssmykkene har en prisdifferanse på hele 388 kroner per gram gull.

For og imot
Kort oppsummert kan du kjøpe rimeligere gullsmykker på internett enn i gullsmedbutikkene i Norge. Ulempen med internettkjøp er at du ikke får holdt smykket i hånden og kontrollert det. Du kan eller ikke ta det med deg når du har betalt. Dessuten er selve prosessen med å bytte og reklamere er tyngre enn ved kjøp over disk hvor du bare kan stikke innom butikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar