mandag 30. mars 2015

Gull som investering

Du kan investere i fysisk gull eller ikke-fysisk gull. Fysisk gull får du i hånden når du betaler for det. Ikke-fysisk gull kjøper du gjennom en megler på børsen – Comex – og som du selger igjen uten noensinne å se det.

Tradisjoner, markedskrefter, prisen på gullsmykker og verdisetting av gull gjør det umulig å få kjøpt rent gull hos tradisjonslenkede norske gullsmedbutikker. 25 % merverdiavgift på smykker er en uoverstigelig investeringsbarriere for både gull og sølv. Dessuten er tilbakesalgverdien lav for gullsmykker og meningsløs lav for sølv. Hvis du virkelig ønsker å investere i gullsmykker, må de kjøpes i land hvor prisen ligger tett opp til metallets dagspris (spotpris). Det samme gjelder sølv- og gullbarrer. De må kjøpes i land som ikke skattlegger edle metaller.

Tjene penger på gull
Vil du forsøke å tjene penger på investering i fysisk gull i Norge, er kjøp og salg av mynter eneste alternativ. Mynter er ikke merverdiavgiftpliktige. De kostet 275 kroner grammet per dags dato. (Oppdatert: 03.02.17 - 340 kroner per gram). Men hva skal til for å tjene penger på kjøp og salg av gull? Ganske mye, men det er ikke umulig hvis tilfeldighetene går i din favør. I det hele tatt er edle metaller langt mer uhåndterlig enn aksjer og fonds, men til gjengjeld kan du holde metallet i hånden.

Tilfeldighetenes marked
Solgte du, for eksempel, gull 1. mars 2014, ville du ha fått 116 kroner for 14 karat, 148 kroner for 18 karat, 181 kroner for 22 karat og 245 kroner for 24 karat.
Solgte du gull 30. mars 2015, ville du ha fått 135 kroner for 14 karat, 173 kroner for 18 karat, 211 kroner for 22 karat og 275 kroner for 24 karat.
   Som du kan se, har det funnet sted en verdiøkning. Ikke fordi gullet har blitt mer verdt, for det har sunket US$ 100 i verdi i løpet av perioden. Det er verdiøkning på amerikanske dollar som er årsaken. Differansen fra år til år for 24 karat blir 30 kroner per gram. Hadde du gamblet og kjøpt en 1-kilos gullmynt 1. mars 2014, kunne du i dag (30. mars 2014 ) tatt ut en fortjeneste på 30 000 kroner.

Investeringsmynt i gull
Hvis du kjøper en Canadian Maple Leaf gullmynt i dag, betaler du 9 952 kroner for myntens 31,103 gram, eller 320 kroner grammet. Bondeanger du og vil selge den tilbake umiddelbart, ville du ha fått 8 552 kroner, altså et tap på totalt 1 400 kroner, eller nærmere spesifisert 45 kroner grammet. Det er et gap på 14 % mellom kjøp og salg. Dette gapet må fylles, enten med en framtidig stigning gullverdien eller med en endring i verdien på amerikanske dollar, før du kan selge med fortjeneste.

Comex
En spillebule for de rike. Minsteinnsatsen er for høy for en småinvestor. Sjansen for å tape skjorta er stor, og som all annen børsspekulasjon, hviler suksess på en blanding av kunnskaper og tilfeldigheter.    Vil du forsøke deg på kjøp og salg av ikke-fysisk gull, trenger du en dyktig megler med ekspertise på området. Kanskje han kan anbefale fond som har spesialisert seg på gull og sølv.  Men likevel spør deg selv. Hvorfor vil en ekspert på området leve som megler istedenfor å tjene seg søkkrik på sin egen kompetanse som privat investor?

For spesielt interesserte
Vi lever i en ustabil verden hvor neste finanskrise lurer bak de greske søylene foran børsene. Flere og flere mennesker investerer litt av pengene sine i gull og sølv for å ha noe å falle tilbake på hvis verdensøkonomien skulle spinne ut av kontroll. Fysisk gull koster mer enn spotpris gull, men om ikke annet vil du ha langt bedre kontroll. Du kan holde det i hånden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar