fredag 13. mars 2015

Et nygift par fra Birmingham

av Robert Wood - Sosiolog -
Norske kvinner har mistet tradisjonen ved å beskytte seg økonomisk i sølv og gull. For mange kvinner fra Det store utland regnes gull som et fremragende sikkerhetsnett i dårligere tider.

På et middelklassehotell i Kuala Lumpur kommer jeg i snakk med et ungt, nygift, britisk par med pakistansk bakgrunn, Yasmin og Aamir. Begge er annen generasjon med et bein i begge kulturer. Aamir jobber i pappas møbelbutikk og Yasmin på kontor. Den brede Birminghamdialekten røper at de er nærmere arbeiderklassen enn noen annen klasse.

Et enkelt gullkjede
Yasmin har et enkelt gullkjede rundt halsen, og ved spørsmål om hun fikk gull til bryllupet svarer hun bekreftende. Et stort halssmykke av moren og bangles (armbånd) av tanter på begge sider. Jeg spør Aamir om hans mor har mange gullsmykker, og etter en kort og livlig diskusjon de unge i mellom kom de fram til at moren må ha omtrent én kilo gull i form av smykker. Smykker moren liker å vise fram på spesielle anledninger og familiesammenkomster. Røft vurdert hadde hun 22 karat smykker for 300 000 kroner. Yasmin fortalte videre at hun kom til å bruke litt av pengene hun tjente i framtiden til å kjøpe gullsmykker. Dessuten visste hun at hun morens smykker ville gå i arv til henne en gang i framtiden.

Millioner av kvinner kjøper gull
Yasmin er ikke alene, for bare i India kjøpes det mellom 800 – 1000 kilo gull pr. år og samme mengden skifter hender i Kina. Indiske husmødre har 20 000 – 30 000 kilo gull på kistebunnen, noe som tilsvarer verdien til Det norske oljefondet, 7400 milliarder kroner.
   Også kvinner fra India, Pakistan, Thailand, Irak og Kina, som lever i Norge, investerer i gullsmykker med høyt gullinnhold. Noen av dem klarer å overføre sine verdier om sikkerhet gjennom smykker til sine døtre. Gull koster nesten det samme verden over. Det er lokale variasjoner på pris på selve metallet, slik at selve gevinsten ved kjøp av gull i utlandet er ikke stor. Den reelle gevinsten ligger i selve smykket. Kjøper du smykker i ovennevnte land koster selve håndverket nesten ingen ting.
           
Sjekk prisen hjemme og ute
Lokale variasjoner på pris på gullsmykker er et vidt begrep og for Norges vedkommende er det merverdiavgiften. 25 % er en ekstremavgift i verdenssammenheng. Det betyr prisen på gull må stige med minst 35 % for at man skal få tilbake det man gav for det.
   Her støter vi på merverdiavgiftens moralske dilemma. Det må være fristende å glemme at man har med seg verdifulle gullsmykker rundt hals eller håndledd etter besøk i utlandet. Men man har lov til å ta med seg varer for 6 000 kroner hvis man har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer. (Omtrent 15 gram rent gull.)

Avgiftsfrie investeringsmynter
Det unge paret fra Birmingham viser at det å sikre seg økonomisk med gull er en levende tradisjon. Når skikk og bruk møter norsk virkelighet, vil enhver med økonomisk sans vurdere hvilke alternativer man har å velge mellom. Det beste alternativet i Norge er å kjøpe merverdiavgiftfrie sølv og gullmynter. Canadian Leaf mynter er en av de bedre kjøpene på sølv og gull markedet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar