torsdag 23. januar 2020

Oljefondet og Glencore

av Robert Wood - Sosiolog -
Oljefondet har ingen betenkeligheter med å investere i miljø-ødeleggende selskaper som gjemmer seg bort i skatteparadis. Britiske Glencore er et gruveselskap som får diarébrukt dasspapir til å lukte som parfymert silke.

Gjennom sine investeringer i miljøverstinger som Glencore, velger Oljefondets børsspekulanter å være med på ødeleggelsen av kloden. Grunnen er lett å forstå. Det dreier seg om enorm personlig gevinst for Oljefondets ledelse og fondsforvaltere.



Oljefondets investering i Glencore
Penger snakker sitt eget språk, og bonusene som dyktige spekulanter mottar, er høyere enn det den gjennomsnittlige lønnsmottager tjener i løpet av et hundreårs arbeidsliv. For eksempel fikk den svenske fondsforvalteren over 500 millioner kroner. I 2010 ble alt i alt 1,4 milliarder utbetalt til eksterne fondsforvaltere. I 2016 meddeler NRK at Oljefondets forvaltere kan få opp til 200 prosent av lønnen. NRK rapport om Oljefondet og Glencore
   Nettavisen E24 melder dessuten at hvert femte fondsforvalter-selskap igjen er eid av selskaper etablert i skatteparadiser. Videre blir hundrevis av utbetalte bonus-millioner gjemt bort av spekulanter. E 24 om Oljefondets honorarer går til Skatteparadis

Oljefondet styrker klimaforverring
Millionlønn er én ting, men Oljefondets aksjeforvaltere tror ikke at det står så dårlig til med jordens klima som media formidler. I hvert fall ikke så dårlig at de bryr seg om klimakollaps. Dessuten spiller det vel ingen rolle hva Oljefondet gjør av investeringer! Alt er tillatt, og det kryr av finansielle muligheter til å vri seg unna politikernes ønske om klimamål. Fondets ledelse kan late som om Oljefondet betyr noe i miljøsammenheng. Det gjøres et nummer av at Oljefondet har solgt seg ut av selskaper som driver med kull, klasebomber og sigaretter. De to sistnevnte produktene kan verden godt være foruten, men kull er fattigfolks energikilde. Kull trengs til matlaging og oppvarming. Selv om befolkningen i Ulan Bator går en tidlig død i møte med lungene fylt av sotpartikler, tvinges den av iskaldt klima til å bruke kull til oppvarming om vinteren. Under det rådende regimet må folket velge mellom pest og kolera.

Bonus for å gjøre jobben?
Oljefondets ledelse slipper heldigvis å fyre med kull og se barna sine dø av lungesykdommer. I 2018 fikk, ifølge Dagens Næringsliv, ansatte i Oljefondet 78 millioner kroner i bonus - på toppen av topplønn. Dette til tross for at fondet hadde en negativ avkastning på 485 milliarder kroner. Forstå det den som kan, men på grunn av – eller på tross av - det elendige resultatet utbetalte ledelsen enorme beløp til seg selv for å trøste seg. Tenk på det neste gang du blir tilbudt to kroner mer i timen under lønnsforhandlinger med stat og kommune! Alle oljeinntektene som Norge fikk inn det året, tapte Oljefondet på børsspekulasjoner + dobbelt så mye! Korrupsjon på norsk er styrehonorarer, bonus og million-fallskjermer for å feile i jobben de «utvalgte» i utgangspunktet ble ansatt for å utføre etter beste evne. DN om Lønnen til Oljefondets ledelse

Jo større løgn, desto fler vil tro på den
Oljefondets ledelse sier nei til kull, men ja til gull. Flott, vil mange si. Gull er verdifullt, skinner og blinker. I uminnelige tider har vi blitt fortalt at gull er verdifullt. Hun var god som gull! Gullrekka! Gull i gifteringen. Til og med ærverdige VG bruker blodgull som lokkemiddel til aviskjøp.
   Glencore er verdens største råvarehandel-selskap og utpiner jorda for metaller. Noen av metallene er nyttige og nødvendige for vår sivilisasjon. Gull er det ikke. Bare ti prosent av de 3000 tonn gull som årlig utvinnes, benyttes til industriell produksjon. Elektronikk er det vanligste området. For eksempel har de fleste mobiltelefoner litt gull i elektronikken på grunn av god rustbeskyttelse og strømlederegenskaper. De resterende 2700 tonnene fungerer som verdibærer for de rike. I slutten av januar 2020 blir vi fortalt at rent gull 999,9/1000 er verdt 1 560 dollar per ounce (31,103 gram). Én gullmynt koster ca. 14 800 kroner i Oslo per 20.01.2020.


NRK - Publisert 6. november 2017
Til og med den veldresserte statskanalen har våget å publisere en oppsummerende omtale av Oljefondet og Glencore. En kritisk uttalelse fra Anja Bakken Riise, leder av den sutrende organisasjonen Framtiden i våre hender, oppsummerer Glencore godt:
– Bare det siste halvåret har det dukket opp en rekke saker fra Latin-Amerika. En rekke rettsprosesser er på gang der. Knyttet til både brudd på menneskerettigheter, miljøforurensning og vold mot arbeidere. NRK - Om Oljefondets mangel på respekt
   Artikkelen inneholder også uttalelse fra Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i Oljefondet:
– Gjennom de avsløringene som nå har kommet, har det kommet ny informasjon. Vi kan forstå at det da stilles spørsmål ved fondets eierandel. Men vi har ikke anledning til å selge oss ut av så store selskaper uten at Etikkrådet har anbefalt en eksklusjon...
   Ikke anledning? Det er Oljefondets fondsforvaltere som avgjør hvorvidt det skal kjøpes og selges eierandeler i Glencore. Skulle aksjen stupe, ville forvalterne selge aksjer fortere enn inflasjonen i Zimbabwe. "Har ikke anledning" er synonymt med løgn.

9 milliarder til miljø-ødeleggelser
Per 16. januar 2020 har Oljefondet totalt investert 9 149 765 118 kroner. Over 9 milliarder kroner! Sammenlign dette beløpet med beløp som politikerne krangler om i hverdagen. Nok penger til å bygge to velutstyrte regionsykehus av ypperste klasse. Kan ikke! påstår Oljefondets ledelse, og Vil ikke! uttaler finansminister (avtroppet) Siv Jensen! Vil ikke! Ønsker ikke! Kan ikke! Norske politikere i et nøtteskall når det gjelder Oljefondets disposisjoner av det de kaller "framtidens sparebøsse".

Framtiden i passive hender
I 2017 uttalte Riise i Framtiden i våre hender seg til NRK og spurte hvor lang tid skal det gå før Oljefondet kaster ut Glencore? Oljefondet henter fremdeles ut blodpenger, og mye tyder på at hun må vente i mange år til. Hvis papirtigeren  Framtiden i våre hender hadde lært noe av en viss svensk ungjente, hadde medlemmene møtt opp foran Norges bank og Oljefondet og protesterer på en måte som byråkrater og politikere forstår!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar