mandag 27. januar 2020

Australsk Kookaburra sølvmynt

av Robert Wood -
Det er vanskelig å trekke skiller mellom rene investeringsmynter og samlemynter. Investerer
man i sølv betaler man minst mulig. Samlemynter kjøper man både for metallet og motiv.

Som mynter flest fra Perth Mint er den nye 30 år jubileumsmynten, Den australske Kookaburra, produsert i 99,99 rent sølv. Den veier en Troy ounce (31,103 gram), er pålydende 1 AUD, har en diameter på 40 mm og maksimal tykkelse på 2,210 mm.



I anledning av jubileumet har Perth Mint produsert en litt annerledes mynt, dvs at portrettet av dronning Elizabeth II er forminsket, men riktignok plassert over en kookaburra sittende på en kvist. Den andre siden viser en morgenfrisk fugl som priser soloppgangen med sin hese sang. Alt i alt en ganske stilig mynt vel verdt å samle på.
   I Australia koster mynten 245 – 250 kroner, men husk at du må betale merverdiavgift på sølv og gullpenger ved egenimport fra utlandet. Noe som veletablert firmaer, med de rette forbindelsene, slipper å betale. Følgelig kan de selge de flotte australske investeringsmyntene til deg uten merverdiavgift.
   Goldsource selger den glade Kookaburra mynten for 312 kroner per stk. og opplyser at det er 146 kroner over spotprisen 27.01.2020. Som ren investeringsmynt er den vel dyr da en Canadian Maple Leaf med samme vekt og renhet koster 200 kroner per stk. Sølv elle estetikk. Valget er ditt! ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar