mandag 28. oktober 2019

Tulipaner og gull

av Robert Wood – Sosiolog-
De Nederlandsche Bank kontrollerer 612,5 tonn gull. Den nederlandske sentralbanken tar et samfunnsansvar som ledelsen i Norges Bank har kastet på søppeldynga til fordel for risikofylt børsspekulasjon.



I motsetningen til politikere vet nederlandske myndigheter og bankfolk å sette pris på gull. På sentralbankens nettside står følgende:

De Nederlandsche Bank har mer enn 600 tonn gull. En gullbarre beholder alltid sin verdi, krise eller ingen krise. Dette skaper en følelse av trygghet. Gullbeholdningen til en sentralbank blir derfor sett på som et symbol på soliditet.

Norges Banks ledelse har dessverre ikke samme syn på gull. Du kan lese hele den begredelige historien om hvordan Norges befolkning ble dolket i ryggen i 2004 da landets gullbeholdning forsvant. Alt utenom usle syv barrer og noen mynter ble solgt til spottpris. Et viktig symbol på kampvilje under krigen og økonomisk trygghet fikk nakkeskudd til applaus fra norske politikere. Norges Bank fra gull til bly

På den nederlandske bankens nettside kan vi i oversettelse lese: De Nederlandsche Bank har 15 000 gullbarrer i hvelvene. De er verdt over 6 milliarder Euro og representerer 31 % av DNBs totale gullbeholdning. En tredel til (31 %) er lagret i New York. Dette gullet er lagret i hvelvene til Federal Reserve Bank, på Manhattans grunnfjell av granitt. En større andel av gullet pleide å være lagret her, men De Nederlandsche Bank hjemførte deler av det i 2014. De gjenværende 38 % er lagret i hvelv hos den kanadiske (20 %) og britiske sentralbank (18 %), henholdsvis i Ottawa og London.

Gull – En forankring i tillit 
Den nederlandske sentralbanken unnlater ikke å gni inn hvor viktig det er for landet at det besitter 612,5 tonn gull og fortsetter:

Aksjer, obligasjoner og andre typer verdipapirer er ikke uten risiko, og verdien kan synke. Men en gullbarre beholder sin verdi, selv i krisetider. Det er derfor sentralbanker, inkludert De Nederlandsche Bank, tradisjonelt har vært i besittelse av betydelige mengder gull. Gull er den perfekte sparegris – det er et anker av sikkerhet for det finansielle systemet. Hvis systemet kollapser, kan en reserve med gull-lager fungere som et grunnlag til å gjenoppbygge systemet. Gull forsterker tilliten til sentralbankens finansielle disposisjoner og skaper en følelse av trygghet.

Det er vel verdt å legge merke til uttalelsen: Hvis systemet kollapser, kan en reserve med gull-lager fungere som et grunnlag til å gjenoppbygge systemet. Med andre ord er ikke ledelsen i Nederlands sentralbank blind for at det kan oppstår en systemkrise i verdens børser. Eller enda verre, at den amerikanske dollar kollapser under vekten av landets trillioner-av-dollar-gjeld. Børskrakk har funnet sted hvert 10. år siden andre verdenskrig. Siste børskrakk var i 2006 -7, og mange mener at verden står overfor et nytt børskrakk. De Nederlandsche Bank

Femti tusen gullbarrer 
Alt i alt eier Nederland vel 50 000 gullbarrer. Norge eier syv! Dessuten er det interessant å konstatere at sentralbanken legger ikke alle gullbarrene i samme kurv. Norges Bank gambler derimot med hele folkets sparepenger i aksjer, obligasjoner og noen bygårder i London. Norges Banks portefolie er på svimlende 10 000 milliarder kroner i aksjer og verdipapirer, 50 millioner gull i de syv barrene. Den nederlandske sentralbankens portfolio er på 380 milliarder kroner i aksjer og verdipapirer, samt 260 milliarder i gull. Framtiden vil vise hvilken sentralbank som har gjort den beste investeringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar