fredag 18. oktober 2019

Investering i sølv

av Robert Wood - Sosiolog -
Mange investerer i aksjefond, men noen velger å investere litt av sitt overskudd i sølv. Investeringsmynter koster mindre enn 200 kroner per stykk. Kjøper du en sølvmynt i uka, vil mynthaugen vokse fort.



Handelsvare 
I årtusener har sølv fungert som betalingsmiddel. Dessuten er metallet en viktig handelsvare som brukes i en rekke industriprodukter, blant annet solcellepaneler. Etter mange ti-år med taushet begynner sølv å gjenfinne sin egen malmfulle stemme.
   Folk som investerer i sølv, har beveget seg et stykke vekk fra banksparerens nettbank. Uansett bør du tenke over hvorfor du vil kjøpe sølv og hvor mye du vil kjøpe.
   Det franske ordet bullion betegner to forskjellige produkter: barrer og mynter. Momsen øker prisen på barrer med 25 %, følgelig er dette bare å glemme. Altså må man fokusere på sølvmynter. Investeringsmynter kjøper man for metallverdien, men noen samlere betrakter investeringsmynter som samleobjekter i en egen kategori. De er ofte vakre og forseggjorte.

Historisk verdi og fremtidig sikring 
I dag betraktes sølv som fattigmanns gull, men i 1820 var sølv ensbetydende med rikdom. Metallet var så verdifullt at Norges Bank sendte futene rundt i det ganske land for å innkreve sølv fra bøndene. Sølvet skulle danne grunnlaget for Norges monetære politikk. En sølvstandard ble dannet. Naturlig nok var det mange sure bønder som ble en sølvskje eller to fattigere. Men 50 gram sølv var utrolig mye mer verdt da Norges Bank ble grunnlagt enn 50 gram sølv er i dag.
   Gjennom tidene har sølv blitt betraktet som en inflasjonsbeskyttende mur. I gamle dager var det populært å gjemme sølv på kistebunnen. Folk oppfattet sølv som en reserve, noe å falle tilbake på når pengeøkonomien gikk den veien høna sparker.
   Det blanke metallet koster rundt 5 kroner grammet i Norge, men til tross for den lave prisen blir sølv fremdeles oppfattet som verdifullt.
   Enhver som tror at håndfast sølv kan være en fremtidig beredskap mot inflasjon og dyrtid, bør vurdere å handle inn litt. Investerer du fysisk i sølv, kan du gjemme det i klesskapet og glemme det til den dagen dollaren, oljefondet og verdensøkonomien har kollapset. En slik investering i nåtid gjør man i håp om at sølv vil fungere som betalingsmiddel i en nedgangspreget framtid – som forhåpentligvis ikke kommer.

Rent sølv? 
Det er 999,9/1000 rent sølv som teller. Men for å være ærlig er det ikke viktig hvorvidt sølvmyntene består av 900 eller 999,9 deler sølv. Markedet tar utgangspunkt i vektenheten en troy ounce, det vil si at mynten skal inneholde 31,103 gram sølv uansett blandingsforholdet med andre metaller. For eksempel er en Canadian Leaf sølvmynt "renere" enn en American Silver Eagle. Men begge inneholder samme mengde sølv.
   Det er både lettere og enklere å investere i sølvmynter som veier en ounce, men det er også mulig å få kjøpt mynter som veier én kilo. Per 16. oktober 2019 kostet en én kilos australsk Koala sølvmynt 6000 kroner. Kilo-mynter er morsomme, og noen av dem er vakre samleobjekter. Men de er upraktiske og sannsynligvis vanskeligere å selge enn én ounce mynter. Velger du likevel å kjøpe kilo-mynter, vil du oppdage at en én kilos sølvmynt virker forbausende tung :-). Dyrt? Ja/Nei? Tørket gressløk på glass er dyrere.

Fat Lady Silver - høy vekt og lav verdi 
Et problem med å investere i fysisk sølv er den lave verdien i forhold til vekt. Du må kjøpe stort for å oppnå en betydelig fortjeneste i framtiden. Du bør virkelig tro at sølv kommer til å bli mye, mye mer verdt enn metallet koster i dag.


La oss si at du satser høyere enn en sølvmynt i uka og kjøper 15,5 kilo, det vil si en «monsterboks» med 500 sølvmynter til 183 kroner per mynt. Du vil oppdage at 15,5 kilo er tungt å flytte og at du må ha en trygg lagringsplass. Likevel er ikke sølv for 92 000 kroner (per boks) mye hvis du er en seriøs investor, men det er en bra start for en nybegynner. 

Økonomisk sårbarhet 
På markedet stiger og faller sølv i verdi som alle andre handelsvarer. I en fungerende verdensøkonomi kan man investere i sølv med tanke på fremtidig salg. Er man på riktig side av verdistigen, får sølvet mer verdi over tid og kan selges med fortjeneste. Kjøpte du inn kilovis av sølv for 15 år siden, betalte du én krone grammet. I dag kjøper du for ca. 5 kroner per gram og får solgt for 3,50 kroner per gram.
   17. oktober 2019 var spotprisen 17,50 dollar per ounce, det vil si 160 kroner til en dollarkurs på 9.17. Selvfølgelig betaler du mer for sølvet enn det spotprisen på børsen viser, for forhandler beregner seg fortjenestemarginer fra 12 – 60 % på metallverdien. Havner du på feil side av stigen, faller sølv i verdi. Følgelig kan du bli sittende med lang nese i en haug glinsende metall. Det har skjedd før og vil skje igjen. Glem heller ikke at investering i sølv er gambling på linje med annen type gambling. Du kan vinne og tape.

Rariteter 
Vær oppmerksom på at du ikke får kjøpt investeringsmynter i norske gullsmedforretninger. Det er fem, muligens flere, forhandlere i Norge som selger investeringsmynter.
   Det er merverdiavgift på barrer. Investeringsmynter selges uten merverdiavgift av forhandler, men importerer du investeringsmynter selv, blir du avkrevd merverdiavgift. Hvorfor forhandlere har lov til å importere og selge investeringsmynter i gull og sølv uten merverdiavgift, men privatpersoner må betale merverdiavgift ved egenimport av nøyaktig samme type mynter, vil verken Tolletaten eller Skatteetaten opplyse om.
Lagring av gull og sølv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar