torsdag 8. november 2018

Vikingskip på sølvmynter

av Robert Wood – Sosiolog -
The Royal Canadian Mint gjør jobben Norges Bank slengte på historiens søppelhaug da Den Kongelige Mynt fra 1686 ble nedlagt. Med tre spennende motiver av vikingskip i sølv markedsfører nå Canada Norges vikingarv.

Norges Bank ser det som sin oppgave å nedlegge norske tradisjoner. Norske politikere avskyr tanken på at elegante sølv- og gullmynter kan brukes til å markedsføre Norge for en hel verden. Arbeidsplasser eksporteres til utlandet, og norsk ekspertise går i glemmeboka. Canada har forstått pengenes språk og lanserer norske motiver på sine dollarmynter.

Drakehoder på vikingskip
Myntene har fått besnærende navn som Northern Fury, Dragon's Sail ogViking Voyage med spesifikasjoner:
Antall: 6 000 sett
Sammensetning: 99.99 % rent sølv
Kvalitet: Proof
Vekt i gram: 31.39 g
Diameter i millimeter: 38 mm
Kant: Riflet
Bevis: Nummerert
Pålydende: 20 dollar
Kunstnere: Patrick Belanger (reverse), Susanna Blunt (obverse)
Pris: De tre myntene koster 105 kanadiske dollar per stk, dvs 637 kroner for én mynt og 1911 kroner for alle tre. Myntene kan kjøpes som abonnement fra Canada eller via norsk forhandler, men da koster de tre myntene 4000 kroner uten merverdiavgift. Tolletatens svar om merverdiavgift på investeringsmynter

Jørgen Hattemaker og Kong Salomo
I teorien skal import av pengene være fri for merverdiavgift, men Tolletaten insisterer på at privatpersoner må betale merverdiavgift ved import av gull- og sølvmynter fra andre land enn Norge. Butikker som selger de samme myntene i Norge, skal slippe å betale merverdiavgift. Forstå det den som vil, men slik er den norske virkeligheten. Det er ikke likhet for loven.

Skipsnavn og drakehoder
Harald Hårfagres Draken hadde orm/drake i forstavnen og hale i akterstavnen.
Olav Tryggvason hadde et skip kalt Tranen, trolig fordi den var høy i stavnene slik at skipet lignet en langhalset fugl. Olav den helliges Visunden hadde et oksehode prydet med gull i forstavnen og i akterstavnen en hale. Olav den helliges Karlshovden hadde i forstavnen et mannshode som kongen selv hadde skåret ut, «… og det hodet ble siden ført på de skip som høvdinger styrte…». Eiriks Jarls Barden (betyr Skjeggen) hadde et Torsbilde i forstavnen, dette ble siden erstattet med et kors.
Les mer om vikingskip og drakehoder på Avaldsnes websider Drakeskip

Knutsdråpa
Blå seil ved rå
bar de i blåsten,
kongens draker;
dyr var ferden.
Og skuter som kom
vestfra, seilte
den veg som ledet
gjennom Limfjords brenning

- Olav den helliges saga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar