mandag 5. november 2018

Gull i Norge

av Robert Wood - Sosiolog
Det finnes ingen drivverdige forekomster av gull i Norge. Norske oljekroner må byttes i edle metaller som er utvunnet andre steder på kloden.

Det er mulig å investere i fond som har spesialisert seg på gull og sølv. Man kan kjøpe andeler av gullbarrer i selskaper som lagrer gullet i tollfrie soner i «trygge» land som Sveits og Canada. På den måten unngår man skatteetatens Argusøyne. Dessuten kan man kjøpe merverdiavgiftfrie investeringsmynter som tar svært liten plass i pengeskapet eller syltetøykrukka.
   Som alle andre bransjer har edle metaller sitt eget ordforråd. Uttrykk det er greit å kunne hvis man skal investere i gull, sølv, platina, palladium eller rhodium for å nevne noen verdifulle metaller. Stort sett snakkes det om raffinerte varer slik at moderne investeringsmynter ofte har en renhet på 999,9/1000.

Troy ounce
For eksempel brukes vektenheten troy ounce internasjonalt ved siden av gram og kilo. Troy ounce er et fransk uttrykk fra 14. århundre, sannsynligvis fra byen Troyes som hadde et marked hvor denne vektenheten, som tilsvarer 31,103 gram, ble benyttet. Én kilo sølv eller gull inneholder tett på 32 troy ounces. Merkelig nok betegnes barrer og mynter på en kilo eller mere med desimaltall. Kineserne har gått bort i fra ounce begrepet og selger gullmynter på 30 gram. Det er viktig å se på gramprisen når man kjøper gull. Den varierer kraftig.

Karat
Et annet internasjonalt  begrep man ikke slipper unna, er karat. I gullsammenheng er det som regel snakk om 9 karat, 14 karat, 18 karat, 22 karat og 24 karat. Karat forteller oss hvor rent gullet er, det vil si hvor mye gull det er i produktet. 24 karat betyr at det er snakk om nesten helt rent gull. Men karatbetegnelsen er i dag ikke nøyaktig nok da kjøper og selger vil vite nøyaktig hvor rene edelmetallene er,

1000/1000 deler = 1
I utgangspunktet er for eksempel 1000/1000 deler helt rent gull. Men det er ikke mulig å produsere sølv eller gull i denne renhetsgraden annet enn på atomnivå. Moderne teknologi har klart å fremstille 999,999 rent gull. Derfor bruker man graderingene 999/1000 eller 999,9/1000 for å angi andel promille edelmetall i legeringen. I Norge er 585/1000 (14 karat) den vanligste betegnelsen på gull. På sølv benyttes betegnelsene 830/1000 og 925/1000. I dagliglivet sier man 585 gull, 830 sølv og 925 Sterling.

Fysisk håndtering
Legg merke til ordet fysisk håndtering. I investeringsammenheng finner fysisk håndtering sted når du handler over disk. Gullet bæres bokstavelig talt ut av butikken av kjøperen. Fysisk kjøp av gull blir mer og mer populært blant vanlige folk.
   Folk som kjøper større mengder fysisk gull kalles for Gold Bugs. Grunnen til økende populariteten for fysisk gull er at det har sneket seg inn tvil om gullet man kjøper gjennom fond, og aldri ser noe til, virkelig finnes. Ifølge teorien skal metall som kjøpes og selges på spotmarkedet ligge trygt bevoktet i hvelv rundt om i verden, og at man kan få utlevert metallet man eier når man selv vil. Og, for å parafrasere et Terry Pratchetts utsagn fra boken Making Money: Spot market gold represents a promise to hand over a dollar’s worth of gold. It is a tacit understanding that the dealers will honour their promise to exchange it for a dollars’ worth of gold, provided they are not, in point of fact, asked to.

Goldbugs
Bugs tror på gull framfor noe annet. De er ekstremsamlere. Eksempelvis intervjuet jeg en mann i slutten av 30-årene som kjøpte ti kanadiske Maple Leaf én ounce gullmynter Han dro kortet og var 100 000 norske kroner fattigere. I bytte fikk han 310 gram rent 999,9 gull. Begrunnelsen for kjøpet var at han kjøpte gull som fremtidsinvestering til barna sine. Dessuten trodde han ikke at pensjonssystemet, slik vi kjenner det, vil eksistere om 25 år. Han sikret seg.

Usikker verdensøkonomi
Norske gullinteressert holder øye med en usikker verdensøkonomi og Norges Banks aksje- og fondsbaserte oljefond. Noen frykter for total økonomisk kollaps siden Den amerikanske (The Fed) og Den europeiske sentralbankene trykker opp containerlass med dollar og euro.
   Dessuten skylder USA resten av verdenssamfunnet mange trillioner dollar de ikke er i stand til å betale tilbake hvis ikke The Federal reserve Bank trykker opp nok nye dollar til å nedbetale gjelden.
   US National gjeld per 20. januar 2017: $ 19,961,665,278,697. Dette er dagen Donald Trump ble president. 5. november 2018 er USA's gjeld på 21,696,019,616,816 dollar (multiplisert med NOK 8,40/$ ) . http://www.usdebtclock.org/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar