torsdag 8. februar 2018

Sølvmynter er Billi

av Robert Wood - Sosiolog -
Er investeringsmynter av sølv billige eller dyre? Det kommer an på hvor mange penger du har og hva du sammenligner dem med.

Sølv var et kostbart metall i forrige århundre. Gullsmeder, mynthandlere og ikke minst Samlerhusets lattervekkende reklamekampanjer vedlikeholder myten om at det skinnende metallet er verdifullt. I butikkene kan man fremdeles se reklame som fremhever at øreringer og smykker er laget av ekte sølv, Sterling 925S. Sølv er synonymt med høy verdi, men på produksjonsnivå koster sølv fire – fem kroner grammet. Et par øreringer til 100 kroner har knapt ett gram sølv per par.
   Men hva med investeringsmynter? I skrivende stund koster en 31,103 gram Canadian Leaf sølvmynt 153 kroner (05.02.2018.). Hva kan jeg kjøpe for en skinnende Leaf? Fra en meny på en velkjent restaurant i Oslo ser jeg at en Pizza Salsiccia koster 182 kroner. På samme restaurant vil 153 kroner, altså 31 gram sølv, gi meg fire kopper kaffe, eller nesten to halvliter øl, eller et glass 30 cl rødvin fra Vinmonopolets nedre spekter av standard bordviner.

Et glass vin
Sistnevnte produkt, et glass vin, er kanskje ett av de beste eksemplene på hvordan en vare, en commodity, kan endre verdi opp gjennom historien. Et glass bordvin har historisk aldri hatt noe særlig verdi. Man drakk vin som alternativ til sykdomsframkallende vann. Sølv var noe småfolk ikke hadde råd til da det var for dyrt. En sølvskje på 50 gram var det bare storbonden, kremmere og andre rikfolk som hadde råd til.
   Går vi tilbake til Middelalderen, var det mulig å kjøpe et dagsverk fra en voksen mann for ett gram sølv. Med andre ord, med 31 gram sølv kunne jeg ha kjøpt arbeidskraften til en mann for 30 dager, eller leid inn 30 menn til å arbeide for meg i 10 timer. Alt dette for en sølvmynt som i dag koster 153 kroner! For det 31. grammet kunne jeg kjøpt mange liter billig vin som mine innleide arbeidere kunne drikke.
   I våre dager beveger prisen på sølv seg opp og ned på verdensmarkedet. For å vurdere sølvprisen må vi dessuten ta i betraktning hvor sterkt den norske krone står i forhold til den amerikanske dollaren. Bytteverdien av sølv har blitt redusert siden Middelalderen. I pengeverdi har verdien av sølv steget, og ingenting tyder på at metallet vil falle betydelig i pris. Det kan være verdt å nevne at dagens etterspørsel for tiden er større enn det som produseres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar