mandag 20. mars 2017

Gråspurv i Tranedans

Oljefondet er et viktig investeringsfond med 7767 milliarder kroner i aksjer, verdipapirer og eiendom, men huskjøp til 1,4 milliarder er vekslepenger for de som handler i gull.

Oljefondet kjøpte billig fra Brexit-desperate briter
var overskriften på en artikkel i Aftenposten 20 mars 2017. Kort oppsummert omtaler artikkelen Oljefondets kjøp av en eiendom i London. 13. juli 2016 ble kjøpesummen på 124 millioner pund (1,4 milliarder kroner) overført til selgerens konto. Bygningen i Oxford Street var blitt kjøpt i løpet av syv dager. Artikkelen opplyser videre at slike eiendoms-handler tar i gjennomsnittet 90 dager. Oljefondet oppfatter syv dager som raskt, men hvis fondet hadde handlet direkte i gull ville hastigheten vært noe helt annet.

Gull for milliarder
London er en av verdens tre store gullsenter for kjøp og salg av gull. Gull handles over disk direkte mellom kjøper og selger. Det finnes ingen offentlige tall om hvor mye gull som skifter eiere, men London Bullion Market Association’s (LBMA) estimerer at det handles for 26 milliarder dollar (221 milliarder kroner) hver eneste dag. Dette markedet er lukket for vanlige, fattige mennesker og bare de fem klargjøringsbankene HSBC, ICBC Standard Bank, JPMorgan, Scotiabank og UBS vet hvem som eier hvor mye av gullet som ligger lagret i hemmelige hvelv.  London Bullion Market Association’s

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar