torsdag 16. august 2018

Ja til gull for cash

av Robert Wood – Sosiolog
I Norge går det ennå an å kjøpe utenlandsk valuta med kontanter. Man bytter norske penger mot utenlandske penger. Det er også fremdeles tillatt å kjøpe valuta preget i edle metaller og betale med cash.

Man kan kjøpe utenlandsk valuta opp til et visst beløp uten å bli registrert som kjøper. Det lønner seg å betale med kontanter da man ikke gir personopplysninger om sitt private forbruk til banken man har konto i. Man vet aldri hva bankene vil og kan bruke personopplysninger til.
   Kjell Bua, medlem av Ja til kontanter på Facebook, har forespurt Justis- og beredskapsdepartementet om norske borgeres rett til å bruke kontanter og rett til å ikke bli nektet å bruke kontanter.  Han har fått følgende svar:

Lovverket for kontant betaling
Vi viser til din e-post 10. mars 2018. Slik vi forstår henvendelsen, er spørsmålet om en betalingsmottaker kan avvise betalingstilbud med kontanter. Justis- og beredskapsdepartementet besvarer normalt ikke henvendelser om konkrete rettsspørsmål mellom private parter. Nedenfor følger derfor en generell beskrivelse av finansavtalelovens regler om kontant betaling.
   Finansavtaleloven § 38 har regler om forholdet mellom betaleren og betalingsmottakeren ved betalinger. Disse reglene kan ikke ved avtale fravikes til skade for en forbruker, jf. finansavtaleloven § 2 første ledd.
   Det følger av finansavtaleloven § 38 tredje ledd at en forbruker alltid har rett til å betale med «tvungne betalingsmidler» når betalingen skjer «hos betalingsmottakeren». I Norge er det sedler og mynter utstedt av Norges Bank som er «tvungent betalingsmiddel», jf. sentralbankloven § 14. Ifølge finansavtalelovens forarbeider skal oppgjørsstedet «hos betalingsmottakeren» forstås snevert som forretningsstedet til betalingsmottakeren, når betalingen knytter seg til mottakerens forretningsvirksomhet.
   Når det gjelder et legekontors adgang til å avvise et betalingstilbud med kontanter, viser vi til brev fra Helse- og omsorgsdepartementet til Forbrukerrådet 7. februar 2017, som er vedlagt. Her legger Helse- og omsorgsdepartementet til grunn at sykehus og legekontorer som yter helsehjelp og som krever betaling, plikter å ta imot kontanter

Kontantbetaling på sykehus, legekontor og hos tannlege – Forbrukerrådet
Vi viser til Forbrukerrådets henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet i brev av 9. januar 2017.
Departementet legger til grunn at alle virksomheter som yter helsehjelp og som krever betaling fra pasientene plikter å ta imot kontant betaling. Det vises til sentralbankloven § 4 og finansavtaleloven § 38.

Departementet vil tilskrive landets regionale helseforetak, Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) og landets fylkeskommuner og minne om at kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge etter gjeldende rett.
Med vennlig hilsen Kari S. Tandberg (e.f.) underdirektør Anne Wie-Groenhof fagdirektør Wood's Blogspot

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar