tirsdag 5. desember 2017

Investeringsmynter på auksjon

av Robert Wood
Auksjonsjakt på investeringsmynter av gull er risikosport for kunnskapsløse og uinteressant for kunnskapsrike.

Hvis du kjøper investeringsmynter av gull, er det ingen sak å sjekke på nettet fra minutt til minutt og fra time til time hva de forskjellige eksemplarer koster i Norge og hva gullprisen er på spotmarkedet. Er du utelukkende på jakt etter det gule metallet, kan du like godt kjøpe den mynten som koster minst per gram. I Norge selges investeringsmynter uten merverdiavgift, men ved egenimport må du ifølge Tolletaten betale merverdiavgift på de samme investeringsmyntene.
   Det er ikke vanskelig å finne gullmynter som er lagt ut til salgs på internasjonale nettauksjoner, men det er viktig å skille på myntkategoriene: investeringsmynter og samlemynter. De to kategoriene beveger seg på to vidt forskjellige prisnivåer, men felles for dem begge er at de sjelden beveger seg prismessig under spot-prisen for gull.

3,11 gram til 1573 kroner
Regnestykket er enkelt. Hvis du, i en auksjon, vil kjøpe en Canadian Gold Leaf investeringsmynt på 1/10 ounce (3,11 gram) til minstebudspris på 1185 kroner, vil den koste deg 381 kroner per gram. I tillegg må du betale 9 %, det vil si 107 kroner i provisjon til auksjonshuset og 270 kroner i fraktutgifter til Norge. Dette gir den nette sum av 1573 kroner. Det vil si 506 kroner per gram gull. Sannsynligvis må du også betale 25 % merverdiavgift på mynten, men den krangelen får du ta med Tolletaten. Epost fra Tolletaten om merverdiavgift på gull investeringsmynter

Norgespris kontra auksjonspris
Nå er det ikke sikkert at du vil finne akkurat en 1/10 ounce Canadian Gold Leaf gullmynt til salgs over disk i Norge. Men en tilsvarende investeringsmynt, med samme vektenhet, kan tjene som sammenligningsobjekt til Canadian Leaf mynten som selges på auksjonen. En australsk Lunar investeringsmynt, The Year of the Dog 2018, koster 1271 kroner over disk. Dette tilsvarer 408 kroner per gram (frakt kommer eventuelt i tillegg, men kjøp over en viss sum kan gi fraktfri levering).

Auksjon lønner seg ikke
Kort oppsummert kan man si at det vil neppe lønne seg å kjøpe investeringsmynter i gull på auksjon. Dessuten koster gullmynter som veier under én ounce, uforholdsmessig mye per gram i Norge sammenlignet med hva en én ounce mynt koster. En Canadian Leaf én ounce (31,103 gram) koster 359 kroner per gram før frakt per 4. desember 2017.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar