fredag 7. april 2017

Skattemelding, selvangivelse og gull

av Robert Wood - Sosiolog - 
I gamle dager fikk man kniven direkte på strupen og det årlige vinter-sirkuset kulminerte med eksosstinkende bilkaos utenfor skattekontorene. Desperate forsøke tusenvis av sinker å få levert Selvangivelsen før klokken slo 12 om natten for å slippe riset bak speilet. Straffeskatt!

Kniven er i dag i slira og erstattet med en langt fornuftigere innlevering av selvangivelsen. Jernhansken har blitt kamuflert med fløyel, og ordet «Selvangivelse» har som så mange andre ord blitt ufarliggjort. Nå skal man ikke lenger angi sin økonomi. Nå skal man melde seg selv. Ironisk i en datatid hvor Skatteetaten likevel har nesten alle økonomiske opplysninger om vanlige lønnsmottagere.

Selvangivelse og gull
Uansett, har du investeringsmynter i gull og sølv (bullion) skal metall-verdien av disse deklareres etter verdien på metallet 31.12.2016. Både tolletaten og skatteetaten har i klartekst (epost) svart at investeringsmynter i edelt metall er en vare. Dette uavhengig av at gullselgere i Norge har tillatelse til å selge investeringsmynter uten at kjøperen betaler merverdiavgift og at de, i motsetning til Tolletaten påstår, er at investeringsmyntene de selger er valuta. Her er det viktig å presisere at det ikke er samlemynter det er snakk om. Myntsamlinger i tradisjonell forstand er det andre regler for.
Epostsvar fra Skatteetaten: Selvangivelse for investeringsgull
Epostsvar fra Skatteetaten: Selvangivelse og norske gullmynter

Skatteetatens jurister svarer ikke klart
Regn ikke med å få veldig fornuftige svar ut av Skatteetatens jurister. De vil vri seg som mark på kroken for å unngå å gi klare svar om gull og sølvs rolle i dagens skattlegging. Det selges investeringsmynter i gull og sølv i bøtter og spann her i landet. Borgere med penger og makt sitter sannsynligvis på store mengder edelt metall. Det er lettere for Skatteetatens direktør å jakte på Jørgen Hattemaker enn å tråkke politikere og de superrike på tærne, og be dem «Selvangi» hvor mye skattbart investeringsgull og sølv de har i bankbokser og private hvelv.

Skatteetaten svarer, kanskje
Spørsmål om selvangivelse av investeringsmynter og barrer i sølv, gull og platina må rettes til Skatteetaten for eventuelle mer presise svar om egne investeringer. Skatteetaten

1 kommentar:

  1. Hei! Hyggelig at du blar litt i bloggen min. Akkurat det med gull og skattlegging av gull og andre verdifulle metaller er i mine øyne en gråsone som Skatteetaten, politikere og departementer unngår å klargjøre lover og regler for. Det har blitt solgt store mengder momsfrie investerings gull-mynter over disk i Norge det siste året. E-post jeg har mottatt fra Skatteetaten sier at man skal skatte for verdien gullet har per. 30 desember år xxyy. Men da var det snakk om fysiske investeringsmynter (bullion) Jeg er villig til å vedde på at svært mange samfunnstopper, med mye penger, kjøper gull og legger det bort uten å nevne det i det hele tatt i selvangivelsen. Uansett, det forblir spekulasjoner. Det eneste jeg kan råde deg til er å ta kontakt med Skatteetatens juridiske avdeling og forespørre om hva man skal gjøre i et tilfelle som deg når det gjelder gull som investering i Bullion Vault. Dette er gull du ikke selv har hjemme, men en investering på lik linje med andre råvarer (tror jeg ;-) )Sølv som investering gjennom utenlandske fond og investeringsselskaper vet jeg dessverre svært lite om. På lik linje med gull, platina, palladium og Rhodium er dette gråsoner da metallene både eksisterer som penger og barrer. Svar på spørsmålene dine er av meget stor interesse for meg og mine lesere. Jeg ville sette pris på om du kan oversende eventuell informasjon/svada du måtte få fra Skatteetaten på dette området. Jeg kan legge ut en generell forespørsel til leserne av bloggen og se om noen har opplysninger om tema. Vennlig hilsen Robert

    SvarSlett