mandag 24. april 2017

IMF selger gull til fattige land

av Robert Wood - Sosiolog
IMF skal arbeide for å yte finansiell bistand til fattige land. Men da organisasjonen overtalte India, Sri Lanka og Bangladesh til å kjøpe gull for milliarder av kroner, er det mye som skurrer.

Indias sentralbank vil ha gull og bistand
Den indiske sentralbanken kjøpte i perioden 19. – 30. oktober 2009 gull fra International Monetary Fund. Dette bistandstrengende landet betalte 6 700 millioner dollar for 202 tonn. Multiplisert med datidens seks kroner dollaren får vi det nette beløpet på 40,2 milliarder kroner.
  Gullet ligger ennå som steindød kapital i hvelvene i London, dette til tross for at Statsminister Narendra Modi vil at husholdningene i landet skal levere inn de 20 000 tonnene med gull de sitter på. Norge ga India 216 millioner kroner i 2009. Siden 1991 har Norge totalt gitt 3,2 milliarder kroner som utviklingshjelp. Pressemelding fra IMF

Sri Lanka låste milliarder i gull
Sri Lanka er et lett forkledd militærdiktatur, 40 000 sivile ble drept i kampene mellom singalesere og tamiler. Menneskerettigheter er et abstrakt begrep, og fremdeles forsvinner folk sporløst hvis de ytrer seg negativt mot presidenten og hans styresett.
   Den 23. november 2009 ble Sri Lanka oppmuntret av International Monetary Fund til å bruke 2 250 millioner kroner på 10 tonn gull. Følgelig burde 2,25 milliarder norske kroner i form av gullbarrer være disponibelt til oppbygging av det krigsherjede landet, men den gang ei. Norge gav landet 116 millioner kroner. Pressemelding fra IMF

Bangladesh brukte milliarder til gullbarrer
Politikere i Bangladesh brukte nasjonens penger på gullbarrer. 7. september 2010 kjøpte landets sentralbank 10 tonn gull av International Monetary Fund for 2, 4 milliarder kroner. Men da hadde prisen på det edle metallet steget slik at Bangladesh betalte 168 millioner kroner mer for 10 tonn enn det Sri Lanka gjorde. Bare prisstigningen utgjorde et mye større beløp enn bistandspengene på 102 millioner fra Norge det året.
   Det er mer enn 30 000 gullhandlere i dette landet hvor 43 % av befolkningen overlever på ti kroner dagen. Det er mye penger i omløp, men liten vilje til å bruke penger til den dødfattige befolkningens beste. Pressemelding fra IMF

Hvorfor fortsette å gi bistand?
Siden 2010 har prisen og dermed verdien av gullet de ovennevnte landene ennå har lagret i London steget kraftig. Gullet de tre utviklingslandene eier kan uten vansker selges på gullbørsen i London, New York, Tokyo og Shanghai med god fortjeneste og frigjøre store pengesummer til nødvendig utviklingsprosjekter.
   Salg av gullet vil ikke finne sted! Og man kan dermed stille spørsmålet\ne: Hvorfor gi penger til land som allerede sitter på enorme pengesummer de ikke er villige til å bruke til utvikling? Hvorfor fortsette gi penger til India, Sri Lanka og Bangladesh som kjøper gull for summer som langt overstiger bistanden fra Norge?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar