onsdag 28. september 2016

Sultne Tigre – Sultne Banker

Problemet med å ha penger i banker er at de, som lynraske tigerøyne, vil stirre på deg. 
Et øyeblikk senere er det som var ditt deres.

- Har du penger i banken? - Et tåpelig spørsmål, svarer du og vifter med plastkortet mot betalingsterminalen. Du har kanskje store siffer på en bankkonto i en bank som du ikke vet hvor oppbevarer serveren dine penger er lagret. Jeg derimot, har en seddel i hånden og prøver å styre bankkontoen min mot null så fort noen overfører penger til min bankkonto. - Du er gammeldags, sier du. - Vet du ikke at vi går mot det pengeløse samfunnet? Seddelen din vil snart være like utdødde som dinosaurusen. – In your dreams, svarer jeg lakonisk og skyver femtilappen mot baristaen i bytte mot en trippel latte.

Problemet med å ha penger i banken er at den, som et lynraskt tiger, vil stirre på deg. Et øyeblikk senere er det som var ditt, blitt deres. Det som var din svette, ditt slit som du stykkevis og delt har solgt til en arbeidskjøper, er borte for alltid.

Inflasjon, hyperinflasjon og Zimbabwe-dollar gnager på hjernebarken som smådjevler fra et middelalderhelvete. Tenk bare på tiden du har brukt på å tjene lønninger som banken har klørne sine i. En bank kan eie deg som gjeldsslave. Dette er problemet med en grådig bank og sulten tiger. Så fort du plasserer pengene dine i munnen dens har både banken og tigeren tennene rundt håndleddet ditt. En hånd eller hele kroppen? Hvilken rolle spiller det? Du er fanget som et hjelpeløst byttedyr.

Hvis du ikke kan stole på banken din, hva kan du da stole på? En enkel dørlås, madrassen eller et pengeskap? Eller skal du kanskje investere litt av inntekten din i edle metaller som sølv, gull eller platina?
- rw

Inspirert av utdrag fra Paolo Bacigalupis bok: The Windup Girl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar