onsdag 28. september 2016

Sultne Tigre – Sultne Banker

av Robert Wood - Sosiolog
Problemet med å ha penger i banker er at de, med lynraske tigerøyne, vil stirre på deg. Et øyeblikk senere er det som var ditt, deres.

- Har du penger i banken? 
- Et tåpelig spørsmål, svarer du og vifter med plastkortet mot betalingsterminalen. 
- Du har kanskje store penger på en bankkonto i en bank som bare har noen tall på en server? 
- Jeg derimot, har en seddel i hånden og styre kontoen min mot kontanter når noen overfører penger.  
- Du er gammeldags, svarer du. - Vet du ikke at vi går mot det pengeløse samfunnet? Seddelen din vil snart være like utdødde som dinosaurer. 
- In your dreams, svarer jeg lakonisk og skyver femtilappen mot barista'n i bytte mot en trippel latte.

Sultne Tigre
Problemet med å ha penger i banken er at den, som en lynrask tiger, vil stirre på deg. Et øyeblikk senere er det som var ditt, blitt dens. Det som var din svette, ditt slit og som du stykkevis og delt har solgt til en arbeidsgiver, er borte for alltid.
   Inflasjon, hyperinflasjon og Zimbabwe-dollar gnager på hjernebarken som smådjevler fra et middelalderhelvete. Tenk bare på tiden du har brukt på å tjene lønninger som banken har klørne sine i. Dessuten kan en bank kan eie deg som gjeldsslave. Dette er problemet med en grådig bank og sulten tiger. Så fort du plasserer pengene dine i munnen dens, har både banken og tigeren tennene rundt hånden din. En hånd eller hele kroppen? Hvilken rolle spiller det? Du er fanget som et hjelpeløst byttedyr.

Hvem kan du stole på?
Hvis du ikke kan stole på banken din, hva kan du da stole på? En enkel dørlås, madrassen eller et pengeskap? Eller skal du kanskje investere litt av inntekten din i edle metaller som sølv, gull eller platina? Inspirert av utdrag fra Paolo Bacigalupis -The Windup Girl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar