lørdag 28. juli 2018

Du kaster gull!

av Robert Wood - Sosiolog
Ikke bare kaster du gull i søpla, du kaster også sølv, platina, palladium, kobber og aluminium.

Vel, du kaster kanskje ikke din gamle telefon eller smarttelefon i søpla, men leverer den miljøuvennlige telefonen til en gjenbrukssentral eller forhandler. Telefonene blir ofte sendt videre til et smelteverk i Rönnskär, Sverige. Etter at batteriet er fjernet brennes plastikken, og metallet smeltes ned til et blandingsprodukt som sendes gjennom elektro-kjemiske prosesser som skiller ut jern, aluminium, kobber, sølv og gull.

Juvelen i vestens teknologi-krone
En mobiltelefon kan oppfattes som det foreløpige ultimate produkt i vår vestlige tekno-sivilisasjon. Ett av de mest komplekse produkter som noensinne er produsert tatt størrelsen i betraktning. Det ligger ufattelig mange teknologier og industriprosesser bak smart-telefonen du daglig snakker i og taster på. Tenk bare på glasset! Dette hverdagsmaterialet er produktutviklet i mer enn 7000 år. Tenk på plastikk! Et oljeprodukt som 1000-vis av forskjellige industrier bearbeider for å forme bitene en mobiltelefon består av. Og ikke minst kunnskapene som ligger bak smart-telefonens datachips, hardware, software algoritmer og design. Dessuten skal vi ikke glemme det verdensomspennende nettverk som muliggjør trådløs kommunikasjon mellom telefoni og data.

Mobilgull og sønderknust miljø
Uansett, smartmobilen inneholder ca. 0,035 gram gull og 0,015 gram palladium, dessuten 0,34 gram sølv og 0,001 gram platina. En mobil består også av ca. 25 gram aluminium og ca. 15 gram kobber. Den sammenlagte verdien av metallene er så lav at du ikke engang får dekket slitasjekostnadene på skrutrekkeren hvis du selv skulle forsøke å hente ut de verdifulle metallene. Men - hvis du nå multipliserer overnevnte beskjedne tall med 1 000 000 smart-telefoner, begynner metallene å veie tungt på vekta. Du ville utvunnet 35 kilo gull, 15 kilo palladium, 1 kilo platina, 340 kilo sølv, 25 000 kilo aluminium og 15 000 kg kobber. Hvis du er ekstra dyktig, klarer du også å raffinere Rare Earth metaller som yttrium, lanthanum, terbium, neodymium, gadolinium og praseodymium. De er ikke så sjeldne som navnet tilsier, men de er vanskelige å utvinne og foredle.

Mobil forbruker-frenzy
To-tusen-millioner mennesker har en smart-telefon, og antallet stiger år for år. Svært mange kjøpesterke forbrukere oppgraderer telefonen en gang i året. De fleste av de gamle telefonene blir kastet eller havner på bunnen i en roteskuff. Knapt 10 prosent blir resirkulert. Knapt og knapt, fru Blom. 10 prosent er 200 millioner telefoner, og som nevnt ovenfor havner noen av dem i Sverige. Men svært mange havner i byen Guiyu i sør-østlige Kina. Verdens største søppelplass av e-søppel.
   Prisen for å gjenvinne metaller i smart-telefoner er lav i økonomiske kostnader, men himmelhøy i ubotelige miljøkostnader og tidlig, smertefull død for underbetalte arbeidere som jobber med utvinningen. Dette er en side av virkeligheten som ikke tenkes på når man kjøper sin nye mobil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar