av Robert Wood - Sosiolog -
Jeg forespurte DNBs fondsavdeling om det var mulig å investere i fond som har spesialisert seg på gull og/eller sølv. Svaret var blankt NEI!
DNB har alternative typer fond som dekker forskjellige behov og interesser. Banken påstår at forvaltere skal ta hånd om sparepengene våre og bruke sin kunnskap og gjøre analyser for at du skal få mest mulig igjen for innsatspengene. Betingelsen for dette er at du bevare roen dersom verdien på fondene faller som en stein mot Ground Zero.
Bankens
Indeksfond baserer seg på at du kan ta del i veksten på verdens børser, men igjen - du må tåle at verdien på sparepengene svinger underveis. Stort sett er verdifond basert på investeringer i aksjer.
Kombinasjonsfond baserer seg på at DNBs forvaltere investerer både i aksjer og renter. Ifølge bankens nettside er verdistigningene ikke like store som i rene aksjefond.
Rentefond benyttes dersom du ønsker høyere avkastning enn det som oppnås gjennom banksparing. Imidlertid kan du risikere lave eller ingen renter mens sparepengene dine spises opp av inflasjon. Har du tro på at storbankens fondsforvaltere kan være med på å dempe miljøødeleggelsene, er
Miljøfond noe for deg. Men også miljøbevisste investorer må ha i bakhodet at avkastningen i perioder kan være negativ.
Kort oppsummert kan du i tillegg til banksparing, som gir svært lave renter, velge mellom alternative fond som gir muligheter for gevinst og tap. Med andre ord gambler du med pengene dine i verdens tøffeste kasinoer – Oslo Børs og Wall Street er to av mange børser.
Gullfond
Det er sikkert flere grunner til at DNB ikke satser på at kundene plasserer sine penger i gull. Kanskje er én årsak at gullfond vokser når tidene er dårlige. Da er det mulig at folk som har investert i bankens i aksje-, indeks-, rente- og miljøfond, skal flytte pengene sine over til gull. Gullfond er livbøyefond som bekymrede mennesker tyr til på grunn av geopolitiske spenninger. Fritt oversatt betyr det for tiden handelskrigen mellom USA og Kina og en uberegnelig amerikansk president.
Ved investeringer i utenlandske fond kan det være ganske vanlig at investorer plasserer 5 - 10 prosent av pengene sine i gullfond eller kjøper fysisk gull som de deretter gjemmer bort i pengeskap og på loft. I 2019 passerte gullprisen $1500 per ounce (31,103gram). Ifølge World Gold Council når gullfondene nye rekorder i 2019. Studerer du tabellen nærmere, bør du ha i bakhodet at ett tonn gull er verdt ca. 550 millioner kroner. Offisielt produseres det ca. 3000 tonn gull per år på verdensbasis.
Det å plassere penger i
utenlandske gullfond fra Norge, er risikosport med høy sannsynlighet for flatline som sluttresultat. Det kreves ekspertise for å hente ut fortjeneste. Hvis du likevel kan tenke deg å forsøke, kan du for eksempel opprette en konto hos Nordnet. Her kan du investere i børsnoterte råvarer som gull og sølv og sertifikater tilknyttet prisutviklingen på disse råvarene. Problemet med denne type investeringer er at gullet (som i teorien skal ligge trygt i fondets bankhvelv) er utenfor rekkevidde for deg som investor hvis et alvorlig verdenomspennende børskrakk skulle finne sted.
Husk at: Historisk avkastning ikke er garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
- Sitat DNB