mandag 30. september 2019

Norges Bank – fra Gull til Bly

av Robert Wood – cand.sociol. -
Svein Gjedrem (cand.oecon.) er tidligere sentralbanksjef i Norges Bank og den eneste samfunnsøkonom i verden som har klart å forvandle gull til bly.

Opp gjennom historien har alkymister forsøkt å forvandle bly til gull, men uten å lykkes. Alkymistene jaktet på De vises stein (lapis philophorum), et metall som kunne brukes til forvandling. I en fortelling fra 1955 finner Onkel Skrue denne steinen. Snart begynner han å forvandle skrapmetall til det skinnende gullet som han elsker høyere enn alt annet. Heldigvis for Onkel Skrue blir han overalt av Monsieur Mattressface fra Det International Money Council å stoppe transformasjonene. Monsieur Mattressface mener at gull vil miste sin verdi og opphøre som verdibærer for de styrtrike hvis Onkel Skrue oversvømmer markedet med enorme mengder gull.

Børsspekulanter i Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem fikk det for seg at det var best å forvandle 33,5 tonn gull i bankens hvelv til bly, eller nærmere bestemt papir i form av dollar. Deretter ble dette lagret i en av sentralbankens datamaskiner i form av ti siffer - 3.000.000.000 – det vil si tre milliarder norske kroner. Det norske gullet, som i sin tid ble reddet unna tyskerne, ble solgt til hemmeligholdte kjøpere i London. Norge fikk overført noen dollar - som inflasjonen har spist opp de siste 15 årene. Gull derimot har steget voldsomt i verdi! Hadde Gjedrem hatt en viss forståelse for at gull har vært verdibærer i mange tusen år, samt vært klar over at alle pengesystemer før eller senere kollapser, hadde han latt gullet i Norges Banks hvelv ligget urørt. Men den gang ei! Norge har mistet gullet for alltid! Det er ekstremt lite sannsynlig at dagens sentralbanksjef, Øystein Olsen (cand.oecon.), vil bruke oljekroner til å kjøpe gullet tilbake. Med dagens gullpriser, 28.09.2019, ville gjenkjøpsverdien av 33,5 tonn gull koste ham 14.572.500.000 norske kroner. Eller sagt på en annen måte: Hvis sentralbanksjefen hadde solgt gullet i dag, ville han fått 11,5 milliarder kroner MER enn det Svein Gjedrem fikk for gullet i 2004.

Etterpåklokskap? 
Ja, kanskje,, men det er børsspekulantenes oppgave i Norges Bank å foreta investeringer som gir Norge fortjeneste av oljepengene! En større flopp enn gullsalget i 2004 skal man lete lenge etter. Vil sentralbankens direktør si det samme hvis Oljefondets verdi halveres når neste børskrakk kommer? Eller enda ett hakk dystrere dystopi. Hva om oljefondet nulles hvis den amerikanske dollaren og økonomi kollapser fullstendig?
   Land over hele verden kjøper inn gull som om økonomien skulle gå under i morgen. Og de sentralbankene som ikke kjøper inn gull beskytter det gullet de har sbedre enn egen befolkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar