av Robert Wood - Sosiolog
Januar 2016 hadde Time en artikkel om finanskrisene som hadde funnet sted etter 1970. Overskriften var: Made in China: The Next Global Recession
Artikkelen tar utgangspunkt i det ustabile kinesiske aksjemarkedet. Hvis kinesiske børsspekulanter ynker seg, skjelver verdens aksjemarkeder. Tenk om de kinesiske politikerne ikke klarer å holde en stabil valuta! Dessuten, tenk om det blir et krakk på børsen hvis millioner av kinesiske day-tradere får panikk! De kan trekke sine hardt tjente yuans ut av Shanghai og Shenzhen børsene ved å selge unna alt de har av aksjer. For når 100 millioner pensjonerte småspekulanter reagerer samtidig, forvandler krusninger seg til en 100 meter høy tsunami som med knusende kraft vil skylle over Wall Street og alle andre børser i løpet av 24 timer.
Luksusfellen á la Ola og Kari dunk
Så hva er fremdeles hovedproblemet? Gjeld! Alle skylder alle penger, men noen skylder mer penger enn andre. Verdens land fortsetter å hinke og halte og krabbe inn i den største Luksusfellen man kan forestille seg. Men nå er det ikke snakk om klynkende, sutrende og over forbrukende Wimps som gråter sine modige krokodilletårer under programledernes overbærende belæringer. - Stakkars idiot, du bør jo vite at det er uklokt å bruke mer penger enn du har. Til og med kredittkortgjeld for pizzakjøp på nærmeste bensinstasjon? Er du dum eller? Men vi, de opphøyde økonomer, vi skal hjelpe deg med å få det økonomiske livet ditt på plass igjen. Men vennligst vær ydmyke og slikk skoene våre før neste hjernedøde reklameinnslag om millionene du kan vinne på Mr. Green eller Annas Kasinosjappe. Nå er problemet større! Problemet er globalt. Verden ligger nesten med knekket rygg under gjeldsbyrden!
Luksusfellen á la PIGS land
Hva med PIGS landene Portugal, Irland, Grekenland og Spania? Land som med åpne øyne har gått i luksusfellen. Grekenland er forgjeldet til over sin hals. Luksusfellen på nasjonalt nivå. Men hvem kan redde land som ikke er villig til å redde seg selv? Tyskland vil ikke leke Luksusfelle-økonom, The International Monetary Fund vil ikke ettergi gjeld, men tilbyr grekerne norske oljepenger som de kan få låne for deretter å nedbetale renter på allerede eksisterende lån. Ifølge Finansdepartementet lånte Jensen 69 milliarder kroner til IMF desember 2016. Verdensbanken er også vrang, og private investorer vil ha tilbake pengene sine med renters rente. Alt i alt er grekerne klar for nakkeskuddet som får dem ut av det finansielle helvete. De bør si nei til det internasjonale maktspillet og nekte å betale flere euro til maktelitene. I gamle dager kalte man slikt for krisemaksimering.
Gjeld er roten til alt ondt
Ifølge artikkelen i Time er gjeld alltid roten til finansielle kriser, og verdens gjeld har vokst til Lehman Brothers proporsjoner. Vestens sentralbanker forsøker å demme opp for de uløste problemene ved å trykke opp dollar og euro. USA har hittil trykket opp sinnsyke 5 trillioner dollar siden 2008 (50 trillioner kroner mot Oljefondets 8000 milliarder kroner). Den Europeiske Sentralbanken har fulgt etter ved å trykke opp 100 milliarder euro. Spesielt ikke tyskerne liker pengetrykkingen. Hyperinflasjonen som tidligere generasjoner opplevde, er blitt del av deres genmateriale. Folk kjøper gull over en lav sko og gjemmer i madrassen. De tør ikke engang lagre gullet i bankbokser i frykt for at de ikke slipper inn til boksene når bankene går konkurs og stenger dørene. Slikt har skjedd før.
Norge - for rik til å feile?
Norske husholdninger har nå en gjeld som er tett ved eller over 200 % av deres årlige inntekter. Vi er i ferd med å bli ett av Europas mest forgjeldede folk. Spesielt er ungdommen utsatt. De har ofte en boliggjeld som langt overstiger boligens egentlige verdi og som krever at to må være i arbeid for å betjene avdrag og lån. Ofte kommer studielån og forbrukslån på toppen av boliglånet.
Norske finanseksperter kryper nå ut av treverket og forsøker å dempe den økende bekymringen for norske finanser på TV, Nettet og avisene. Ved spørsmål om det er fare for en ny bankkrise på størrelse av den som fant sted i 2008, svarer de trøstende at nei, det er det liten sjanse for. De mener at bankene og finansinstitusjonene står langt sterkere nå enn for ni år siden. De burde være i stand til å ri av finansielt uvær. Men finanseksperter sier at man ikke stifte for mye gjeld! For alle tilfelle skyld. Man vet jo ikke hva kan skje med jobbene i Norge hvis det virkelig utvikler seg en ny stor finanskrise. Oljeprisfallet sendte 30 000 ut i arbeidsløysa, og da er NAV, stnn av oljepenger, godt å ty til.
Time will show
I artikkelen The Next Global Recession er ikke artikkelforfatteren, Rana Foroohar, i tvil om at det vil komme en ny verdensomspennende økonomisk krise. Spørsmålet er hvor fra og hvor stor den vil bli? - The world is due for a downturn, proklamerer Foroohar. Og ramser opp krisene siden 1970.1973: Oljeprisene raste i været, og prisen på varer øket med etterfølgende nedgang i forbruket. 1980: I dette året økte The Federal Reserve Bank i USA rentene, og selskaper som var avhengige av lave renter, fikk skudd for baugen. 1990: Da invaderte Irak oljelandet Kuwait, og invasjonen medførte enda høyre oljepriser. Ny internasjonal nedtur. 2000: Dotcom sprakk aksjemarked boblen, og 9/11 gjorde ikke tingene bedre for verdensøkonomien. 2010: Effekten av subprimelån og huslånkrisen begynte virkelig å slå bulker på verdensøkonomien og norske komuner.
Kinasyndromet 2020
Kanskje det er et Kinasyndrom som vil treffe verdensøkonomien og sende 100 000 nye nordmenn ut i arbeidsløshet? Umulig å si om det er finanstrøbbel som vil utløse en ny verdensomspennende krise. Alternativene er svært mange for tiden, men som regel skjer det noe uventet som ingen har forutsett.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar